GJURMË TË RRUGËS DREJT CIVILIZIMIT NË NJË BALADË POPULLORE EUROPIANE

Tamo, Adem (2023) GJURMË TË RRUGËS DREJT CIVILIZIMIT NË NJË BALADË POPULLORE EUROPIANE. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 30-41. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - Compact-32-43.pdf

Download (307kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Ky studim përbën një përpjekje për të eksploruar faktin e ekzistencës së baladës së “Vëllait të vdekur” në një shumësi prej qindra variacionesh, ndërsa edhe disa pak variante tipike. Lënda pikënisëse për këtë studim është balada e “Konstandinit dhe Dhoqinës”, “Kënga e Halil Garrisë” dhe “Lenora-i ëmbli Uilhelm”. Studimi kërkon mundësi alternative interpretimi, të cilat kanë të bëjnë me përdorimin e qasjes psikodinamike. Autori thekson se qasja psikodinamike ofron mundësi të reja dhe interesante interpretimi, duke vënë në dukje se secili prej tri tipeve të baladës shpreh shkallë të ndryshme emancipimi të shoqërive përkatëse në drejtim të deseksualizimit të të rinjve gjatë rritjes.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: psikodinamik, deseksualizim, arketip, civilizim, fenomenologji
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 18:32
Last Modified: 03 Oct 2023 10:49
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1231

Actions (login required)

View Item View Item