Items where Subject is "P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature"

Up a level
Export as [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0
Group by: Creators | Item Type
Jump to: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | X | Z | Ç | Д | М | Н | П | С | Т
Number of items at this level: 218.

A

ABDULLAHI, Fatjona (2020) PARADIGMAT” PSIKOLOGJIKE TË RRËFIMIT, NË VEPRËN DISTOPIKE“RRËFENJA E SHËRBETORES. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 33-37. ISSN 2671-3012

ADILI-ÇELIKU, Luljeta (2018) NDAJSHTESIMI SI ELEMENT STILISTIK NË VEPRAT E DY AUTORËVE, PËRFAQËSUES TË PERIUDHAVE LETRARE, FRASHËRI DHE KADAREJA. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 111-117. ISSN 2671-3012

ADILI-ÇELIKU, Luljeta and Veseli, Meral (2022) MILAN JAZBECI, THIS INNOVATOR IN POETRY. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 178-182. ISSN 2545-4919

AJDARI, Muarem (2023) FUNKSIONI I CAKTUESORIT (DETERMINATIV) ME THEKS TË VEÇANTË TË NYJËS (ARTIKEL) NË GJUHËN GJERMANE DHE FORMAT EKUIVALENTE NË GJUHËN SHQIPE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 156-163. ISSN 2671-3012

AJDINI-MURTEZI, Shejnaze (2022) ANIMAL NAMES IN FRENCH AND ALBANIAN PROVERBS. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 82-88. ISSN 2671-3012

AJDINI-MURTEZI, Shejnaze and SALIU, Besa (2020) THE IMPORTANCE OF PEDAGOGICAL TRANSLATION IN TEACHING A FOREIGN LANGUAGE. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 15-25. ISSN 2671-3012

AJDINI-MURTEZI, Shejnaze and SALIU, Dëfrim (2023) KONEKTORËT KUNDËRSHTORË NË GJUHËN SHQIPE DHE BARASVLERËSIT E TYRE NË GJUHËN FRËNGE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 203-213. ISSN 2671-3012

AJDINI-MURTEZI, Shejnaze and SALIU, Dëfrim and SALIU, Besa (2022) LANGUAGE ERRORS IN TRANSLATED TEXTS OF PRIMARY EDUCATION. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 242-249. ISSN 2545-4919

ALIMI, Dervish (2023) TYPES OF PHRASES (WITH EXERCISES). FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 59-67. ISSN 2671-3012

APOLLONI, Ag (2023) WELTLITERATUR: NGA NACIONALJA TE GLOBALJA. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 42-49. ISSN 2545-4919

Ademi, Shefat (2023) LETËRSIA E LUGINËS SË PRESHEVËS MES DHEMBJES DHE EKSODIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 450-455. ISSN 2545-4919

Agushi, Sadat (2020) VEÇORITË FONETIKO-MORFOLOGJIKE NË TË FOLMEN E MIRATOCIT TË PRESHEVËS. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 233-243. ISSN 2545-4919

Alidema, Albulena (2020) NDIKIMI I TEKSTEVE SHKOLLORE PËR NXËNIEN E GJUHËS STANDARDE SHQIPE. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 56-63. ISSN 2545-4919

Alidema, Albulena (2022) SPOKEN ALBANIAN ON PUBLIC TELEVISION OF KOSOVO AFTER THE LANGUAGE CONSULTATION OF PRISTINA AND IN THE PRESENT DAYS. Albanologjia- International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 24-28. ISSN 2545-4919

Alili, Imer (2020) SFIDAT E PËRKTHIMIT SOT PËRKTHIMI DHE NDIKIMI I TIJ NË SHKENCË DHE SHOQËRI. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 38-43. ISSN 2671-3012

Alimi, Dervish (2022) EQUIVALENTS OF PHRASE, CLAUSE AND SENTENCE IN FRENCH AND ALBANIAN. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 36-44. ISSN 2671-3012

Alimi, Dervish (2020) GJUHA STANDARDE, LETRARE DHE ZYRTARE, KUR DHE SI? ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 126-132. ISSN 2545-4919

Apolloni, Ag (2023) SFIDA E GRUAS: MUZA AUTORE. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 497-501. ISSN 2545-4919

Arllati, Migena (2022) OVERVIEW ON THE FORM OF CONSTRUCTION OF PHRASEOLOGILAC UNITS USED IN THE SPOKEN LANGUAGE IN GJAKOVA. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 183-188. ISSN 2545-4919

B

BAJRAMI-BREZNICA, Gureta (2018) PASQYRIMI I MOTIVEVE ETNOFOLKLORIKE DHE NGJARJEVE HISTORIKE NË PIKTURAT E ARTISTËVE TË PARË SHQIPTARË TË KUMANOVËS. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 57-69. ISSN 2671-3012

BOCI, Luciano (2020) IDENTITETI EVROPIAN I ROMANIT SHQIPTAR. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 35-41. ISSN 2545-4919

Baliu, Begzat (2022) TWO UNKNOWN MANUSCRIPTS IN THE FIELD OF LEXICOGRAPHY. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 52-64. ISSN 2545-4919

Behluli, Hasmi (2022) PRINCE WIED – THE HOPE AND DISAPPOINTMENT OF HIS JOURNEY AS PRINCE OF THE ALBANIANS. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 124-127. ISSN 2545-4919

Beqiri, Nazmi (2023) LIGJE PËR TË GJITHË (NGA TRASHËGIMIA POPULLORE SHQIPTARE). ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 532-538. ISSN 2545-4919

Beqiri, Nazmi (2023) MITI PËR BREVËN. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 398-403. ISSN 2545-4919

Beqiri, Nazmi (2023) ODA (DHOMA) PËR UDHËTARË TË POPULLIT SHQIPTARË. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 206-212. ISSN 2545-4919

Berisha, Naim (2020) VËSHTRIM ETNOLONGUISTIK MBI LEKSIKUN E TË FOLMES SË GRAVE NË RRAFSH TË DUKAGJINIT. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 96-99. ISSN 2545-4919

Bislimi, Muzafer (2023) POLITIKA SERBE NDAJ SHQIPËTARVE NË FILLIM ZË SHEKULLIT XX - SIPAS DOKUMENTAVE SERBE 1912-1941. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 356-358. ISSN 2545-4919

Brame, Olger and Pajo, Albina (2023) THE ROLE OF LINGUISTIC CONTEXT IN THE IDENTIFICATION OF NEUTER NOUNS IN “FIALUER I RII I SHCYPES”. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 404-409. ISSN 2545-4919

C

CUNGU, Jonida (2020) GJUHA PËRBALLË NDIKIMIT TË DUKURISË SË MONOSEMISË. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 42-46. ISSN 2545-4919

CUNGU, Jonida and Ballhysa, Alba (2022) BAHRI BECI’S COMMITMENT TO THE ALBANIAN LANGUAGE. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 157-162. ISSN 2545-4919

D

DALIPI, Qerim (2020) PERIUDHA E MESJETËS NË LIBRAT E HISTORISË TË ARSIMIT TË MESËM NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 221-232. ISSN 2545-4919

DARDHISHTA, Hana (2023) GJUHA STANDARDE SHQIPE DHE ZBATIMI I SAJ NË ADMINISTRATË. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 89-94. ISSN 2671-3012

DODAJ, Esma (2023) POEZIA ELEKTRONIKE (E-POETRY) SI NJË HORIZONT I RI. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 74-80. ISSN 2671-3012

DOKO, Fatbardha (2023) SCIENCE AND SOCIETY IN BRAVE NEW WORLD. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 81-88. ISSN 2671-3012

DURMISHI, Izmit (2018) BIBLIOGRAFIA E PUNIMEVE TË BOTUARA TË GJUHËSISË DHE LETËRSISË NË REVISTËN „FILOLOGJIA“ 2013-2017. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 91-102. ISSN 2671-3012

DURMISHI, Izmit (2020) KONTRIBUTI I RAMI MEMUSHAJT PËR SHQIPEN STANDARDE. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 44-51. ISSN 2671-3012

DURMISHI, Izmit (2020) SI E FLASIM DHE SI E SHKRUAJMË SHQIPEN SOT?! ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 76-85. ISSN 2545-4919

Danilovska, Marina (2023) THE SPIRIT OF THE BALKAN IN „BALKAN KEY“ BY LUAN STAROVA. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 322-325. ISSN 2545-4919

Danilovska, Marina (2022) WHERE DO BEAUTIFUL RAINBOWS DISAPPEAR? (THE DREAM, HOPE AND MEMORIES OF THE CHILD IN „THE DEER WITH ONE HORN” BY RIFAT KUKAJ). International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 189-192. ISSN 2545-4919

Danilovska, Marina and Spasovska, Marina (2023) LITERATURE IN THE DIGITAL TIME. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 125-130. ISSN 2671-3012

Dardhishta, Hana (2023) ALBANIAN LANGUAGE VERSUS GLOBALIZATION GJUHA SHQIPE PËRBALLË GLOBALIZIMIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 189-194. ISSN 2545-4919

Dardhishta, Hana (2022) TRANSLATION OF PROFESSIONAL TERMINOLOGY IN TEXTBOOKS CASE STUDY: TEXTBOOKS FOR SECONDARY SCHOOLS-ECONOMIC AND JURIDICAL PROFESSION. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 128-133. ISSN 2545-4919

Dehari, Albulena and Skenderi, Lindita (2022) CHILD-DIRECTED LANGUAGE BY YOUNG PEOPLE OR “BABY TALK”. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 29-32. ISSN 2545-4919

Dema, Alma (2023) URDHRI FRANÇESKAN, MODEL KULTUROR, LETRAR DHE ARSIMOR. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 68-77. ISSN 2545-4919

Demiri, Arta (2022) THE EFFECT OF FEEDBACK IN ACQUIRING ENGLISH AS FOREIGN LANGUAGE: A STUDY CONDUCTED WITH ELEMENTARY PUPILS IN VITIA. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 22-28. ISSN 2671-3012

Devaja, Kurtesh (2022) RUAJTJA E IDENTITETIT KOMBËTAR PËRMES GJUHËS SHQIPE NË MËRGATËN NË BULLGARI, UKRAINË, RUMANI DHE TURQI. International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 78-84. ISSN 2671-3012

Dibra-Zeqiri, Farketa (2022) ALBANIAN LANGUAGE AND LITERATURE IN CURRICULA IN PRE-UNIVERSITY EDUCATION IN NORTH MACEDONIA, KOSOVO AND ALBANIA. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 90-101. ISSN 2545-4919

Dibra-Zeqiri, Farketa (2023) LEXIMI DHE RËNDËSIA E TIJ PËR ARRITJEN E KOMUNIKIMIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 138-144. ISSN 2545-4919

E

EMINI-ISMAILI, Alida and DANILOVSKA, Marina (2023) THE USE OF ONLINE TOOLS IN THE ACQUISTION OF A NONNATIVE LANGUAGE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 33-37. ISSN 2671-3012

F

FARIZI, Arlind (2018) PERSONAZHI REALIST DHE AI MODERN TE KADARE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 18-26. ISSN 2671-3012

FARIZI, Arlind (2022) THEORETICAL FOUNDATIONS OF MODERN EUROPEAN THEATER. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 33-39. ISSN 2545-4919

G

GASHI, Sejdi (2023) FUTURE TENSE IN ALBANIAN, TENSE OR MOOD OF VERBCOMPARATIVE APPROACH. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 186-196. ISSN 2671-3012

Gashi, Gonxhe and ADILI-ÇELIKU, Luljeta (2023) SHKARJET DREJTSHKRIMORE NË MEDIET E SHKRUARA, ELEKTRONIKE DHE NË RRJETET SOCIALE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 167-178. ISSN 2545-4919

Gashi, Sejdi (2022) LANGUAGE PLANNING IN KOSOVO, CHALLENGES AND DILEMMAS. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 228-233. ISSN 2545-4919

H

HAJDARI-QAMILI, Ajten (2023) NDIKIMI I INTERNETIT DHE VIDEOLOJËRAVE NË (MOS)NXËNIEN E SHQIPES TE FËMIJËT PARASHKOLLORË NË RMV. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 54-60. ISSN 2545-4919

HAJDARI-QAMILI, Ajten and ISMANI, Vildane (2023) DUKURITË GJUHËSORE QË I KRIJOI INTERNETI DHE RRJETET SOCIALE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 26-32. ISSN 2671-3012

HAMITI, Asllan (2023) SHOULD A REFORM BE DONE IN ALBANIA'S ALPHABET? A DUHET BËRË REFORMA NË ABC-NË E SHQIPES? ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 502-508. ISSN 2545-4919

HAZIRI, Hazir (2018) AKTORI KOSOVAR NË FILMIN ARTISTIK. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 85-90. ISSN 2671-3012

HRKALOVIQ, Marija and Mala IMAMI, Naile (2023) VËSHTRIMI I PËRGJITHSHËM I FUNKSIONEVE TË RASËS EMËRORE PA PARAFJALË NË GJUHËN SHQIPE DHE MËNYRA E TRANSFERIMIT TË NDËRTIMEVE NOMINALE NË SERBISHT. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 113-124. ISSN 2671-3012

Halili, Arsim (2022) ISSUES OF COMPLEXITY AND RECEPTION IN THE NOVEL “GJIN BARDHELA - STONE THIRST” BY ANTON NIKA BERISHA. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 40-46. ISSN 2545-4919

Halili, Arsim (2023) ZHVENDOSJA E MITEVE NË POEZINË E MIRKO GASHIT. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 83-86. ISSN 2545-4919

Haluci, Alta (2022) PASURIMI I GJUHËS SHQIPE NË VEPRAT LETRARE (GJUHA E VEPRËS SË VILHELME VRANARIT TEK ROMANET “UNIKALE” DHE “DHEMBJE NËNE”). International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 9-19. ISSN 2671-3012

Hamiti, Asllan (2023) SHPËRFILLJA E SHQIPES NGA SHQIPTARËT. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 92-99. ISSN 2545-4919

Hoxhaj, Behar (2022) KARAKTERI PËRBASHKUES I STRUKTURËS GJUHËSORE TË SHQIPES, SI DHE RUAJTJA E FJALËS SHQIPE NGA HUAZIMET E PANEVOJSHME. International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 48-58. ISSN 2671-3012

Hysenaj, Valdet (2020) ANTHROPONYMS IN SOCIAL LIGHT. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 64-70. ISSN 2671-3012

Hysenaj, Valdet (2020) PROF. ANDULLAH ZYMERI SUDIUES VËSHTRIMQARTË I LEKSIKUT TË SHQIPES. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 115-119. ISSN 2545-4919

I

IBRAIMI MEMETI, Suzana (2020) ROMANI DHE POPULLARITETI I TIJ NË PERIUDHËN VIKTORIANE. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 59-63. ISSN 2671-3012

IBRAIMI-MEMETI, Suzana (2023) „MAJAT ME STUHI“ – EMILI BRONTË RRËFIMTARËT EFIKAS TË NGJARJEVE TRAGJIKE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 223-226. ISSN 2671-3012

Ibrahimi, Zeqirja (2023) GJUHËSIA E TEKSTIT-DETYRIM PËR STUDIMIN E GJUHËS. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 478-484. ISSN 2545-4919

Iseini, Gjuliano (2023) LANGUAGE AND CULTURE – CULTURAL SPECIFICS OF TRANSLATION OF IN NORTH MACEDINA TODAY. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 179-188. ISSN 2545-4919

Iseini, Gjuliano (2022) LANGUAGE CONTACTS AND MIGRATION LINGUISTICS WITH A SPECIAL FOCUS ON ALBANIAN LANGUAGE IN SWITZERLAND. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 116-123. ISSN 2545-4919

Iseini, Gjuliano and Ismaili, Osman (2022) INTERLANGUAGE (LERNERSPRACHE ODER INTERIMSSPRACHE). International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 54-58. ISSN 2671-3012

J

JAHIU, Edona (2020) FJALORI I HUAJ TEK ADOLESHENTËT E PRISHTINËS (NDIKIMI I GLOBALIZMIT). ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 190-196. ISSN 2545-4919

JAHIU, Edona (2023) LEKSIKU DHE TEMATIKAT E PËRDITSHME TË VAJZAVE TË REJA TË NDIKUARA NGA GLOBALIZMI. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 111-123. ISSN 2545-4919

JERLIU, Besa (2023) FEMINISTIC ANALYSIS OF KHALED HOSSEINI’S NOVEL A THOUSAND SPLENDID SUNS. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 51-58. ISSN 2671-3012

Jonuzi, Vjollca (2022) A METACOGNITIVE PERSPECTIVE LANGUAGE INDUCTION TO HIGH SCHOOL LEARNERS’ PRIOR KNOWLEDGE AND BELIEFS IN LEARNING ENGLISH LANGUAGE THROUG SONGS. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 89-94. ISSN 2671-3012

K

KALLDERMXHI, Nikoleta (2023) DISA VËREJTJE PËR PËRSHTATJEN E O.GRILLOS „HISTORI E SKENDËRBEUT“. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 172-179. ISSN 2671-3012

KALLDRËMXHIU, Nikoleta (2023) ROLI I FJALËVE ME KARAKTER NDËRKOMBËTAR NË MËSIMIN E GJUHËVE TË HUAJA. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 389-397. ISSN 2545-4919

KARJAGDIU, Lirak (2023) KONFLIKTET E BESIMEVE, IDEALEVE DHE PIKËPAMJEVE TË NDRYSHME (Analiza e dramës poetike “Samson Agonistes” të Xhon Miltonit). ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 270-299. ISSN 2545-4919

KASAMI, Behare (2023) SECOND LANGUAGE ACQUISITION RESEARCH IN CLASSROOMS – A TOOL TO TAILOR-MADE LANGUAGE TEACHING STRATEGIES AND TECHNIQUES. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 46-50. ISSN 2671-3012

KAÇI, Eni and TAHIRI, Brunilda (2020) REVISTA “DITURIJA” E MID’HAT FRASHËRIT, RIKTHIM NË LEXIMIN E NJË ‘ENCIKLOPEDIE’. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 197-202. ISSN 2545-4919

KRASNIQI-MORINA, Jehona (2023) KOHEZIONI NË BARSOLETA. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 95-103. ISSN 2671-3012

KRYEZIU, Bahtijar and XHELILI, Veneranda (2020) FJALЁT HOMONIMKE DHE POLISEMIKE TE “FJALOR I FJALЁVE DHE SHPREHJEVE TЁ KOSOVЁS” TЁ QEMAL MURATIT. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 64-71. ISSN 2545-4919

Kadriu-Çitaku, Shkurtë (2022) THE THEME OF THE KOSOVO WAR IN ALBANIAN POETRY 2000 - 2010. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 250-257. ISSN 2545-4919

Kica, Brikena (2022) DRAWING TASK STRATEGY IN FACILITATING READING COMPREHENSION IN ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE CLASSROOM. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 29-35. ISSN 2671-3012

Koliqi, Engjëll (2022) KULTIVIMI I GJUHËS SHQIPE NË RADIO VATIKAN (MBI 70 VJET PROGRAM SHQIP NË RADIO VATIKAN). International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 59-64. ISSN 2671-3012

Krasniqi, Labinot (2022) USE OF THE TERM „FSHAT”AGAINST „KATUND” IN KOSOVO AND THEIR SEMANTIC BACKGROUND. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 171-177. ISSN 2545-4919

Kryeziu, Bahtiar (2022) THESAR I PASUR LEKSIKO-FRAZEOLOGJIK DHE ETNOLINGUISTIK NGA NJË AREAL I VEÇANTË I SHQIPES. International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 40-47. ISSN 2671-3012

L

LILA, Jolanda (2018) RISEMANTIZIMI I SIMBOLEVE MITIKE NË POEZINË E ALI PODRIMJES. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 103-110. ISSN 2671-3012

LUKAJ, Ariana and BERISHA, Rajmonda (2023) LETËRSIA DHE INTERNETI. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 38-45. ISSN 2671-3012

LUNIKU, Rakela (2020) VLERA ETNOGJUHËSORE NË FJALËKRIJIMET E FATOS KONGOLIT, SI MJETI KRYESOR PËR PASURIMIN E MËTEJSHËM TË GJUHËS LETRARE SHQIPE. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 90-95. ISSN 2545-4919

Loli, Loreta (2023) MBI DY SHKRIME PAK TË NJOHURA TË AUTORIT BRANKO MERXHANIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 314-321. ISSN 2545-4919

M

MAXHUNI, Abdurrahim (2023) REVISTA “GJUHA SHQIPE” NË 50-VJETORIN E KONGRESIT TË DREJTSHKRIMIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 14-18. ISSN 2545-4919

MEMEDI, Shpresa (2023) GJASIMET E KRYEPERSONAZHIT TË ROMANIT „PSE“ TË STERJO SPASSES ME LETËRSINË FRANCEZE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 214-218. ISSN 2671-3012

MEMUSHAJ, Rami (2020) PRURJE TË REJA NË FUSHËN E GRAMATIKËSISË SHQIPES. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 18-21. ISSN 2545-4919

MILECA-BLAŽIĆ, Milena and ISENI, Arburim (2023) RELIGIOUS MOTIFS IN THE FAIRY TALES OF OSCAR WILDE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 143-155. ISSN 2671-3012

MORINA, Besim (2020) KISHA KATOLIKE PËRBALLË PUSHTIMEVE OSMANE (GJATË SHEK. XIV-XV) NË TERRITORIN E KOSOVËS SË SOTME. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 120-125. ISSN 2545-4919

MURSELI, Faton (2020) LAJMET E RREJSHME. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 203-210. ISSN 2545-4919

MURSELI, Faton and Mjekiqi, Behar (2022) MEDIA HYBRIDITY AND ALBANIAN POLITICAL PARTIES IN RNM, THE RELATIONSHIP BETWEEN THEM. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 109-115. ISSN 2545-4919

MURSELI, Faton and Mjekiqi, Behar (2023) POLITIKA DHE AUDIENCA NË MJEDISIN E RI TË MEDIAVE, NË REPUBLIKËN MAQEDONISË SË VERIUT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 151-158. ISSN 2545-4919

Mala IMAMI, Naile (2023) BASHKËPËRKIMI I RASAVE NË GJUHËT BALLKANIKE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 524-531. ISSN 2545-4919

Mala IMAMI, Naile and HRKALOVIQ, Marija (2023) HASAN KALESHI DHE KONTRIBUTI I TIJ PËR ORIGJINËN E FJALËVE TURKE NË GJUHËT BALLKANIKE ME THEKS TË VEÇANTË NË GJUHËN SHQIPE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 366-381. ISSN 2545-4919

Markovic, Mihajlo (2023) ABOUT THE VERNACULAR LANGUAGE IN THE WORK “MIRROR” BY KIRIL PEJCINOVIĆ. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 344-349. ISSN 2545-4919

Markovic, Mihajlo and Novotni, Sonja (2023) ABOUT THE ORNAMENTAL ELEMETS IN THE MACEDONIA PATRIK FROM SLOEŠTICA. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 517-523. ISSN 2545-4919

Markovic, Mihajlo and Novotni, Sonja (2022) DIALECTOLOGICAL VIEWS (CONCERNING DIALECTOLOGY OF THE MACEDONIAN LANGUAGE). International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 274-282. ISSN 2545-4919

Markovic, Mihajlo and Novotni, Sonja (2022) LANGUAGE AND LINGUISTICS (FACILITIES USING THE INTERNET). International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 59-64. ISSN 2671-3012

Markovic, Mihajlo and Novotni, Sonja (2022) SECONDARY ERS AND THEIR REFLECTION IN THE ZGOST APOSTLE. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 103-107. ISSN 2671-3012

Mehmeti, Liridona (2023) SHPREHJA E KUSHTIT NË KATEGORI TË NDRYSHME TEKSTORE TË GEGËRISHTES. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 300-308. ISSN 2545-4919

Memedi, Shpresa (2023) GJASIMET E KRYEPERSONAZHIT TË ROMANIT ,,PSE” TË STERJO SPASSES ME LETËRSINË ITALIANE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 467-473. ISSN 2545-4919

Memeti, Beqir (2023) ZANIN I NALTË-ZËDHËNËS I MENDIMIT INTELEKTUAL SHQIPTAR MYSLIMAN. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 100-103. ISSN 2545-4919

Memeti, Sokol (2022) THE DEVELOPMENT OF EDUCATION PROCESS OF ALBANIANS IN THE PEOPLE’S REPUBLIC OF MACEDONIA IN THE 50S OF XX CENTURY. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 234-241. ISSN 2545-4919

Memeti, Sokol (2023) ROLI I REVISTËS “DRITA” NË ZGJIMIN E VETËDIJES KOMBËTARE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 439-445. ISSN 2545-4919

Memia, Astrit (2022) SHQIPJA, RUAJTJA E IDENTITETIT DHE PASURIMI I SAJ NË EPOKËN E GLOBALIZIMIT. International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 20-39. ISSN 2671-3012

Morina, Qëndrim (2023) NDËRRIMI I KODEVE GJUHËSORE NË RRJETE SOCIALE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 416-423. ISSN 2545-4919

Mozali, Zemaida (2022) EUROPEAN UNION AND THE EUROPEAN PERSPECTIVE OF WESTERN BALKANS FROM STABILITY PACT TO BERLIN PROCESS, THE CASE OF ALBANIA. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 258-269. ISSN 2545-4919

Muhadri, Besim (2020) GJEKË MARINAJ: POETI I SHQUAR I DIASPORËS SHQIPTARE NË AMERIKË. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 145-152. ISSN 2545-4919

Mustafa, Hava (2023) IMPAKTI I KOMUNIKIMIT DIPLOMATIK DHE RËNDËSIA E TIJ NË PROCESIN E INTEGRIMEVE NË BE (RAST STUDIMI, REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT). ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 195-205. ISSN 2545-4919

N

NAÇO, Neli (2023) NATYRË DHE KULTURË NË RRËFIMET E MITRUSH KUTELIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 359-365. ISSN 2545-4919

NDREU, Hysni (2020) TRAJTAT E TJETRIT NË POEZINË E SOTME ARBËRESHE. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 139-144. ISSN 2545-4919

NUHIU, Remzije and ADEMI, Shpend and ZULBEARI, Albulena (2023) ENGLISH ADJECTIVES ENDING IN SUFFIX -AL AND THEIR ALBANIAN CORRESPONDENTS (CONTRASTIVE ANALYSIS). FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 180-185. ISSN 2671-3012

Novotni, Sonja and Markovic, Mihajlo (2022) STATUS AND CARE OF OLD SLAVIC MANUSCRIPTS AS PART OF THE CULTURAL HERITAGE IN THE ERA OF DIGITALIZATION. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 198-204. ISSN 2545-4919

Nuredini, Zarije (2022) A BOOK AT THE SERVICE OF TEACHERS. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 95-97. ISSN 2671-3012

O

OLLOMANI, Fitor (2020) E FOLJMA E LUMËS PASURI E GEGËRISHTES VERILIRNDORE. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 100-114. ISSN 2545-4919

OSMANAJ, Shkelqesa (2023) INCLUSIVE EDUCATION IN CONTEMPORARY SCHOOL OF KOSOVO. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 456-464. ISSN 2545-4919

Osmanaj-Mavraj, Artesa (2023) DUKURIA E SENTIMENTALIZIMIT NË PROZËN SHQIPE TË VITEVE 30-TË. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 87-91. ISSN 2545-4919

Osmanaj-Mavraj, Artesa (2022) THE PHENOMENON OF SENTIMENTALISM IN ALBANIAN PROSE OF THE 1930-S. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 47-51. ISSN 2545-4919

P

PLLANA, Gani (2020) FJALË POTENCIALE DREJTPËRDREJT PËR TERMA TEKNIKE TEK LEKË MATRËNGA, PJETËR BUDI, FRANG BARDHI DHE PJETËR BOGDANI. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 27-35. ISSN 2545-4919

PLLANA, Gani and PLLANA, Sadete (2018) PËRPUNIMI I INSTITUCIONALIZUAR I TERMINOLOGJISË TEKNIKE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 50-56. ISSN 2671-3012

PLLANA, Sadete and PLLANA-BREZNICA, Albulena (2018) DISA ÇËSHTJE TË FORMIMIT TË ANTONIMEVE FOLJE E NDAJFOLJE NË TERMINOLOGJINË E EKONOMISË NË GJUHËN SHQIPE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 129-134. ISSN 2671-3012

Pajo, Albina and Brame, Olger (2023) THE SENTENCE ACCORDING TON THE PURPOSE OF THE UTTERANCE AND THE IMPACT ON THE DISCOURSE. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 61-67. ISSN 2545-4919

Parallangaj, Leonita (2023) LETËRSIA DHE ARTI Vepra e artit në epokën e letërsisë. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 309-313. ISSN 2545-4919

Prifti, Pirro (2023) THE HISTORICAL TRUTH OF THE GREAT RELIGIOUS DIVISION FROM ARBËR TO ALBANIANS. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 216-221. ISSN 2545-4919

Prifti, Pirro (2023) KU PREHEN ESHTRAT E GJERGJ KASTRIOTI-SKËNDERBEUT? ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 539-551. ISSN 2545-4919

Prifti, Pirro (2023) WHY DID THE ARBER & EPIROTS RETURN IN ALBANIAN. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 410-415. ISSN 2545-4919

Pustina, Bendis (2022) THE ALBANIAN LANGUAGE IN ITS FUNCTION AS AN OFFICIAL LANGUAGE. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 65-70. ISSN 2545-4919

R

RADONIQI, Hana (2018) SHPJEGIMET E KOLEC TOPALLIT PËR THEKSIN NË GJUHËN SHQIPE Hana RADONIQI. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 76-84. ISSN 2671-3012

RAMADANI, Nertila (2023) PREMTIMET – FJALË APO VEPRA? FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 164-171. ISSN 2671-3012

RAMADANI, Shadan (2023) LANGUAGE DEVELOPMENT IN CHILDREN, IMPORTANCE AND STAGES. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 197-202. ISSN 2671-3012

REXHEPI-ILJAZI, Jehona and ILJAZI, Agron (2023) AVOIDANCE OF PHRASAL VERBS BY ALBANIAN EFL STUDENTS. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 104-112. ISSN 2671-3012

Ramadani, Nertila (2023) NDIKIMI KULTUROR NË KËRKIMIN E FALJES, PËRFAQËSIMI I KËTIJ AKTI KUMTUES NDËR SHQIPTARËT QË JETOJNË NË RMV. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 382-388. ISSN 2545-4919

Ramadani, Nertila (2022) A PRAGMATIC ANALYSIS OF REFUSAL SPEECH ACT AMONG ALBANIANS IN RNM. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 65-73. ISSN 2671-3012

Ramadani, Nertila (2022) SUBORDINATE TIME CLAUSES - AN ISSUE TO BE SOLVED. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 212-220. ISSN 2545-4919

Ramadani, Shadan (2020) GERMAN LANGUAGE IN THE DIGITAL DEVELOPMENT. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 52-58. ISSN 2671-3012

Ramadani, Shadan (2022) THE INFLUENCE OF BORROWED ANGLO-AMERICAN WORDS ON THE CONTEMPORARY GERMAN LANGUAGE. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 74-81. ISSN 2671-3012

Rexhepi, Zeqirja (2023) FUQITË E MËDHA DHE LIDHJA E PRIZRENIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 485-491. ISSN 2545-4919

Reçica, Muhamet (2022) THE GRAMMATICAL NATURE OF THE MOMENT OD DISCOURSE, AS A POINT OF REFERENCE. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 205-211. ISSN 2545-4919

Rima HASSANI, Aida (2023) HUMOR AT THE SERVICE OF SELF-MOCKERY FOR A SCAPOLINIAN POLYPHONIC ANALYSIS. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 11-25. ISSN 2671-3012

Rrokaj, Shezai (2020) LIGJI PËR GJUHËT NË MAQEDONINË E VERIUT DHE GJUHA SHQIPE. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 47-55. ISSN 2545-4919

Rushidi-Rexhepi, Jehona (2022) INTERTEXTUALITY IN THE NOVELS OF FATOS ARAPI. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 140-144. ISSN 2545-4919

Rushidi-Rexhepi, Jehona (2020) MODELE TË CITATSHMËRISË NË LETËRSINË SHQIPTARE PËR FËMIJË. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 197-201. ISSN 2545-4919

Rushiti, Erëza (2023) STILI DHE FIGURA E PERSONIFIKIMIT DHE METAFORA NË VEPRËN “VETMIA” E MIGJENIT DHE “ALONE” E EDGAR ALLAN POP-S. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 124-129. ISSN 2545-4919

S

S.Larti, Ilia (2022) VENDLINDJA VLERË MBI VLERAT NDAJ AJO ËSHTË VETËM “NJË”. International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 69-77. ISSN 2671-3012

S.Larti, Ilia (2023) ZHVILLIMI GJUHËSOR. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 219-245. ISSN 2545-4919

SALIU, Dëfrim and AJDINI-MURTEZI, Shejnaze (2020) A COMPARISON OF KAFKA’S THE TRIAL AND CAMUS’ THE STRANGER. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 91-97. ISSN 2671-3012

SALIU, Dëfrim and AJDINI-MURTEZI, Shejnaze and SALIU, Besa (2020) MEMOIRS OF HADRIEN BY MARGUERITE YOURCENAR. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 72-75. ISSN 2545-4919

SALIU, Dëfrim and SALIU, Besa and AJDINI-MURTEZI, Shejnaze (2022) LITERATURE AND WAR IN LE CLÉZIO’S WANDERING STAR. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 71-79. ISSN 2545-4919

SELIMI-OSMANI, Edibe (2023) CEREMONI RITUALE NË KREMTIMIN E SHËN EREMISË DIKUR EDHE SOT. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 68-73. ISSN 2671-3012

SELIMI-OSMANI, Edibe (2023) SIMBOLIZIMI ILIR DHE MOTIVET ZOOMORFE NË VESHJEN E REKËS SË EPËRME. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 104-110. ISSN 2545-4919

SHABANI, Emine (2022) THE FAILURE OF UTOPIA IN ALDOUS HUXLEY’S NOVEL THE ISLAND. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 98-102. ISSN 2671-3012

SHABANI, Emine (2020) INTERNET AND LITERATURE. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 26-32. ISSN 2671-3012

SHABANI, Emine (2022) LANGUAGE AND IDENTITY IN THE OPTICS OF FOREIGNERS. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 80-84. ISSN 2545-4919

SHABANI, Emine (2022) THE MYTH OF THE NEW MAN IN THE NOVELS BRAVE NEW WORLD AND 1984. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 45-49. ISSN 2671-3012

SHABANI, Emine (2022) NEW TRENDS IN PICTURE BOOKS OF CHILDREN. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 270-273. ISSN 2545-4919

SHABANI, Emine (2020) TRAGJEDIA GRATË TROJANE NGA SENEKA, NJË KËNDVËSHTRIM I PËRGJITHSHËM. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 133-138. ISSN 2545-4919

SHALA, Flamur (2023) MBI DISA TERMA TË GJUHËSISË SË PËRGJITHSHME NË RAPORT ME TË GJUHËSISË SHQIPTARE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 159-166. ISSN 2545-4919

SHOPI, Meleq and HIMÇI, Denis and KODRA, Heldi (2023) SHFAQJE TË PROBLEMATIKAVE TË GJUHËS SHQIPE NË TEKSTET E INFORMATIKËS SË ARSIMIT PARAUNIVERSITAR. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 138-142. ISSN 2671-3012

SINANI, Idaete (2022) ALBANIAN LANGUAGE IN SCHOOL TEXTBOOKS. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 134-139. ISSN 2545-4919

SINANI, Idaete (2020) FJALË TË RRALLA NË TË FOLMEN E REKASVE TË RRETHIT TË SHKUPIT. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 223-232. ISSN 2545-4919

SULEJMANI, Berton (2018) EMRI SHKUP, MANASTIR E TETOVË NË TEKSTET SHKOLLORE TË VITEVE 1980 – 1989 DHE PAS VITIT 1991 NË MAQEDONI. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 27-31. ISSN 2671-3012

SULEJMANI, Berton (2020) “SINTAKSË E GJUHËS SHQIPE (përbërësit sintaksorë)” “PARAFJALËT E SHQIPES STANDARDE”. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 22-26. ISSN 2545-4919

SULEJMANI, Berton (2022) SOME SYNTAX FEATURES IN MITRUSH KUTELI’S PROSE. Albanologjia- International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 10-15. ISSN 2545-4919

Sadiki Memeti, Kaltrina (2023) INTERTEKSTUALITETI NË VEPRËN “VAJZA E AGAMEMNONIT” TË ISMAIL KADARESË. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 262-269. ISSN 2545-4919

Sadiku, Kaltrina (2022) MEMORY, FORGETFULNESS AND THE OTHER IN THE POETRY WORK OF LINDITA AHMETI. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 163-170. ISSN 2545-4919

Salihi, Agron (2023) ARSIMI NË TETOVË E RRETHINË PAS LUFTËS SË DYTË BOTËRORE (Themelimi i shkollave të para 1944-1959 në Tetovë dhe rrethinë). International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 50-53.

Salihi, Salajdin (2022) DISA SHËNIME PËR SHQIPTARËT ORTODOKSË TË REKËS SË EPËRME. International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 85-90. ISSN 2671-3012

Saliu, Zurijeta (2023) GABIMET MË TË SHPESHTA DREJTSHKRIMORE NËPËR SHKOLLA. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 492-496. ISSN 2545-4919

Saliu, Zurijeta (2023) PËRKTHIMI I TEKSTEVE ME NDIHMËN E "GOOGLE TRANSLATE". ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 552-556. ISSN 2545-4919

Sallahu, Jeton (2022) THE MENTIONING OF THE ILLYRIAN-ARBËRESH AND THEIR ILLYRIAN- ARBËRESH LANGUAGE IN SOME SOURCES. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 145-156. ISSN 2545-4919

Sallahu, Jeton (2023) MOÇMËRIA E VENDBANIMIT TË VUSHTRRISË Prezantuar përmes monumentit mbivarror/stelës dhe mozaiqeve). ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 509-516. ISSN 2545-4919

Sallahu, Jeton (2023) SHTËPIA DISASHEKULLORE E ZYMER MUSIQIT NË CECELI TË VUSHTRISË. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 253-261. ISSN 2545-4919

Selmani, Selvije (2023) FORMIMI I FJALËVE TË PËRBËRA NË PROZËN E KONICËS. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 432-438. ISSN 2545-4919

Shabani-Veseli, Meral and Ramadani, Besarta (2023) KRYQËZIMET LETRARE NË VEPRËN HASTA LA VISTA. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 338-346. ISSN 2545-4919

Shema, Isak (2023) KULTURA LETRARE BASHKËKOHORE DHE GLOBALIZMI. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 246-252. ISSN 2545-4919

Smaçi, Etleva (2023) NACIONALIZMI DHE USHTRIA NË REGJIMIN KOMUNIST (Rast studimor Forcat e Armatosura të RP së Shqipërisë). ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 130-137. ISSN 2545-4919

Spasovska, Marina (2022) LINGUISTIC-STILISTIC ANALYSIS OF THE SONG „MBRAMJA” („DINNER”) BY ESAD MEKULI. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 193-197. ISSN 2545-4919

Spasovska, Marina (2023) THE POETIC EXPRESSION OF YOUTH IN THE AGE OF GLOBALIZATION. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 326-329. ISSN 2545-4919

Spasovska, Marina and Danilovska, Marina (2023) THE USE OF ADMIRATIVE IN THE MACEDONIAN AND THE ALBANIAN PRESS. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 131-137. ISSN 2671-3012

Sulejmani, Fatmir (2022) DËSHMI PËR SHQIPTARËSINË E REKËS SË EPËRME. International Journal of Human Sciences, 10 (19). pp. 65-68. ISSN 2671-3012

Sulejmani, Fatmir (2023) E QESHURA QË ÇARMATOSI PERËNDITË. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 145-150. ISSN 2545-4919

T

TELHAJ, Resul (2020) RISI NË VEPRËN ‘PARAFJALËT E SHQIPES STANDARDE’ TË PROF. DR. MEHMET ÇELIKUT. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 86-89. ISSN 2545-4919

Tamo, Adem (2023) GJURMË TË RRUGËS DREJT CIVILIZIMIT NË NJË BALADË POPULLORE EUROPIANE. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 30-41. ISSN 2545-4919

Trifunofska-Janiq, Suncicna and Spasovska, Marina (2023) THE LANGUAGE OF YOUNG PEOPLE ON SOCIAL NETWORKS. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 219-222. ISSN 2671-3012

U

Useini, Rini (2022) STRUGA WEDDINGS IN FOLK SONGS FROM AN ECONOMIC- ANTHROPOLOGICAL POINT OF VIEW. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 221-227. ISSN 2545-4919

V

VATA-MIKELI, Rovena (2023) SHTRESA MITOLOGJIKE NË KËNGËT EPIKE LEGJENDARE SHQIPTARE, RASTI I EPOSIT TË KRESHNIKËVE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 428-431. ISSN 2545-4919

Vejseli, Fatmire and Imeri, Sahra (2022) USE OF GAMES WHILE LEARNING GERMAN AS A FOREIGN LANGUAGE. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 102-108. ISSN 2545-4919

Vejseli, Mirlinda (2023) ALBANIAN WOMEN IN MACEDONIA BETWEEN TRADITIONAL AND MODERN WAY OF LIFE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 350-355. ISSN 2545-4919

Veseli, Esmije (2022) THE PERCEPTION OF THE CANON ACCORDING TO KAZUHIKO YAMAMOTO. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 50-53. ISSN 2671-3012

Veseli, Esmije (2022) SOCIAL AND INDIVIDUAL CONTRADICTIONS IN MIGJENI’S LITERATURE. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 85-89. ISSN 2545-4919

Vinca Kafexholli, Teuta (2023) VLERA E NJË PARATHËNIE ME PËRMASA ESEISTIKE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 472-477. ISSN 2545-4919

X

XHAFERI, Adelina (2023) GJUHA DHE PËRKTHIMI – RUAJTJA E ELEMENTIT THELBËSOR. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 7-10. ISSN 2671-3012

Xhaferi, Adelina (2022) LYRICISM IN THE VERSE OF ESAD MEKULI. International Journal of Human Sciences, 10 (17-18). pp. 16-21. ISSN 2671-3012

Xhaferi, Adelina (2022) THE SONGS OF MOTMOT IN THE COLLECTION “BLETA SHQIPTARE” OF THIMI MITKO. Albanologjia- International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 16-23. ISSN 2545-4919

Xhaferi, Adelina (2023) STRUKTURA E ROMANEVE TË FATOS KONGOLIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 19-29. ISSN 2545-4919

Xhaferi, Ridvan (2023) ROLI I ZEMAHSHERIUT NË RUAJTJEN E ORIGJINALITETIT TË GJUHËS ARABE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 424-427. ISSN 2545-4919

Z

Zenki-Dalipi, Arbresha (2023) KARAKTERISTIKAT E VIZUELIZIMIT NË SHKRIM-LEXIMIN FILLESTAR: KUPTIMI DHE RËNDËSIA. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 78-82. ISSN 2545-4919

Zeqiri, Melihate (2023) BILINGUIZMI GJUHËSOR NË BALLKAN. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 330-334. ISSN 2545-4919

Ç

ÇUPI, Bajram and ÇUPI, Agona (2020) CHORAL SINGING AND SOLO SINGING IN THE CONDITIONS OF THE SOCIETY AND THE EDUCATION SYSTEM OF OUR SCHOOLS. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 176-184. ISSN 2545-4919

Çeliku, Arbër and ALIU, Jetmire (2020) NJË TIPOLOGJI E NDRYSHIMIT KUPTIMOR TË FJALËVE DHE LINDJA E IMPLIKATURAVE TE REJA GJUHËSORE GJATË PANDEMISË COVID-19. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 9-14. ISSN 2671-3012

Д

ДАНИЛОВСКА, МАРИНА (2020) РОДОВИОТ ИДЕНТИТЕТ ВО НАРАТИВОТ НА ИСАКУ. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 153-158. ISSN 2545-4919

М

МАРОВИЌ, Михајло and НОВОТНИ, СОЊА (2020) ЗА НЕКОИ ОНИМИСКИ ФРАЗЕОЛОГИЗМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 159-165. ISSN 2545-4919

МАРОВИЌ, Михајло and НОВОТНИ, СОЊА (2020) ЕТНОСОЦИОЛОГИЈАТА И ЛИНГВИСТИЧКИТЕ ПРОУЧУВАЊА. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 77-84. ISSN 2671-3012

Н

НОВОТНИ, СОЊА and МАРОВИЌ, Михајло (2020) ЛЕКСИКОГРАФСКИ ОГЛЕДИ (ПРИКАЗ НА ИЗБРАНИ ПРЕЗИМИЊА НА МАКЕДОНЦИТЕ И НА АЛБАНЦИТЕ). ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 166-175. ISSN 2545-4919

НОВОТНИ, СОЊА and МАРОВИЌ, Михајло (2020) ЗА ИЗБРАНИ ФРАЗИ И ЛЕКСИЧКИ ЕЛЕМЕНТИ ОД ЗАКОНОДАВНО-ПРАВНИОТ ПОСТИЛ НА АДМИНИСТРАТИВНИОТ ФУНКЦИОНАЛЕН СТИЛ (МАКЕДОНСКО-АЛБАНСКИ ПРИКАЗ). FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 85-90. ISSN 2671-3012

П

ПЕТРОВСКА, Славица (2020) ТЕНДЕНЦИИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА ИНТЕРНЕТ ЛИТЕРАТУРА. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 98-105. ISSN 2671-3012

С

СПАСОВСКА, Марина (2018) ПАРАЛЕЛИ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО АЛБАНСКИОТ ПРАВОПИС. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 118-128. ISSN 2671-3012

СПАСОВСКА, Марина (2020) ИНТЕРНЕТОТ И НАСТАВАТА ПО ЈАЗИК. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 71-76. ISSN 2671-3012

Т

ТРУФУНОВСКА ЈАНИЌ, Сунчица and ДАНИЛОВСКА, Марина (2023) THE IMMIGRANTS' FATE IN THE NOVEL "BORDER" BY LUAN STAROVA ПРЕСЕЛНИЧКАТА СУДБИНА ВО РОМАНОТ „ГРАНИЦА“ НА ЛУАН СТАРОВА. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 446-449. ISSN 2545-4919

This list was generated on Wed Jul 24 11:00:03 2024 CEST.