ALBANIAN LANGUAGE VERSUS GLOBALIZATION GJUHA SHQIPE PËRBALLË GLOBALIZIMIT

Dardhishta, Hana (2023) ALBANIAN LANGUAGE VERSUS GLOBALIZATION GJUHA SHQIPE PËRBALLË GLOBALIZIMIT. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 189-194. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 -189-194.pdf

Download (574kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Sot globalizimi ka përfshirë të gjitha qytetërimet, të gjitha kulturat dhe shoqëritë. Sa i përket globalizimit, siç e dimë të gjithë ne, edhe pse i mbështetur në të ashtuquajturin liberalizim ekonomik, ai, mbi të gjitha, është një proces i lloj-llojshëm dhe kompleks. Themi kështu sepse llojllojshmëria dhe kompleksiviteti i globalizimit rrjedhin nga kyçja e qytetërimeve të ndryshme e kjo nënkupton edhe kulturat e ndryshme në rrjedhat globale. Sa i përket trashëgimisë sonë kulturore, deri në kohën tonë vjen e ruajtur mirë, mirëpo, rrjedhat e përgjithshme globale, siç ndodh gjithkund në botë, nuk kursejnë as traditën tonë. Duke pasur parasysh që edhe gjuha është pjesë apo elementi më jetësor i kulturës sonë, në këtë punim shkencor do të trajtojmë çështjen e gjuhës shqipe apo gjuhës sonë përballë globalizimit. Gjuhët përmes kontaktit me gjuhët dhe kulturat e tjera rrotull nesh, po japin e marrin sot mes tyre si kurrë ndonjëherë në historinë e njerëzimit, dhe kjo, para së gjithash, në saje të zhvillimit të jashtëzakonshëm që kanë marrë teknologjitë e informacionit, këtu përfshihen edhe interneti, telefonia celulare, televizioni satelitor etj. Pra, duhet të jemi shumë të kujdesshëm në ruajtjen e asaj që është e jona, si gjuha ashtu edhe kultura në përgjithësi.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: gjuha shqipe, globalizimi, huazime, teknologjia.
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 18:47
Last Modified: 23 Feb 2024 11:35
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1232

Actions (login required)

View Item View Item