DUKURIA E SENTIMENTALIZIMIT NË PROZËN SHQIPE TË VITEVE 30-TË

Osmanaj-Mavraj, Artesa (2023) DUKURIA E SENTIMENTALIZIMIT NË PROZËN SHQIPE TË VITEVE 30-TË. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 87-91. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - Compact-89-93.pdf

Download (258kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Tema “Dukuria e sentimentalizmit në prozën shqipe të viteve 30-të “ vjen si propozim për Seminarin Ndërkombëtar t/ Albanologjisë, me synim për të vendosur në qendër vlerat e prozës me orientim stilistik sentimental duke pasur parasysh historinë e kësaj proze, pamjen përsëafërmi të autorëve dhe veprave përfaqësuese dhe prirjeve stilistike. U vendosë për prozën sentimentaliste shqipe sepse në Historinë e Letërsisë Shqipe ajo zë pa dyshim një vend të rëndësishëm dhe me disa përjashtime , nuk ka pasur vëmendje të madhe sa duhet prej studiuesve. Konkretisht për shqyrtim në mënyrë përgjithësuese do të evidentohet dukuria e sentimentlizmit në proëzn shqipe dhe prijatarët e prozës sentimentale shqipe bashkë me veprat e tyre. . Kërkimi është i thellë , por qëllimi është që përmes këtij studimi të nxitet dëshira për të hetuar, interpretuar dhe kapur segmentet më eminente karakterstike të shfaqjes sentimentaliste në letërsi , të cilat arrijnë të ravizojnë nëpër vepra , momente , karaktere të ndryshme të jetës, kohës në fjalë. E tërë këtë do të bëjmë përpjekje ta realizojmë falë ndihmës së literaturës, kërkimit dhe materialeve jo të pakta që i referohen kësaj periudhe , duke përdorur si metodologji të kërkimit shkencor metodën krahasimtare (hulumtuese), historike, empirike .

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Proza shqipe, kërkimi, sentimentalizmi ,qasje, risi, prirje, individualitete, periudhë, brez, , drejtime letrare
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 19:31
Last Modified: 03 Oct 2023 14:30
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1240

Actions (login required)

View Item View Item