SHPËRFILLJA E SHQIPES NGA SHQIPTARËT

Hamiti, Asllan (2023) SHPËRFILLJA E SHQIPES NGA SHQIPTARËT. International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 92-99. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - Compact-94-101.pdf

Download (280kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Shpërfillja e shqipes është vetëm njëri nga problemet e shumta serioze të shoqërisë shqiptare. Qëndrimin mospërfillës të shqiptarëve ndaj shqipes, nivelin e ulët të kulturës së gjuhës e kanë shprehur shumë rilindës tanë, madje edhe gjuhëtarë, shkrimtarë e intelektualë të tjerë të sotëm. Shqipja po shpërfillet nga familjet e nga institucionet shtetërore në Shqipëri, në Kosovë, në Maqedoninë e Veriut e gjithkund te shqiptarët. Ajo dita ditës po e humb statusin e gjuhës amtare (gjuhës së parë) jo vetëm te shqiptarët e mërgatës, por edhe te shqiptarët që jetojnë në Ballkan. Në këtë kumtesë kemi shprehur shqetësimin tonë, besoj edhe shqetësimin e shumë të tjerëve, për qëndrimin mospërfillës të shoqërisë shqiptare ndaj gjuhës shqipe si dhe keqpërdorimin e saj, me përpjekje që të japim disa aktivitete që duhet ndërmarrë për të përmirësuar këtë gjendje të pamirë.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: gjuhë amtare, familje, institucion, shoqëri, kulturë e gjuhës, shpërfillje
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 19:36
Last Modified: 24 Sep 2023 19:36
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1241

Actions (login required)

View Item View Item