SIMBOLIZIMI ILIR DHE MOTIVET ZOOMORFE NË VESHJEN E REKËS SË EPËRME

SELIMI-OSMANI, Edibe (2023) SIMBOLIZIMI ILIR DHE MOTIVET ZOOMORFE NË VESHJEN E REKËS SË EPËRME. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 104-110. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - Compact-106-112.pdf

Download (480kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Punimi trajton disa pjesë të veshjes dhe aksesorë që kanë të bëjnë me motivet që nga lashtësia deri në ditët tona. Në simbolikën Ilire shpezët shtegtarë përgjithësisht kanë të bëjnë me simbolin solar. Vetë shpezët simbolizojnë fuqinë e dritës dhe luftojnë kundër fuqisë të erësirës htonike. Simboli i Diellit, por dhe shumë motive të tjera të lidhura me mite e besime të lashta te Ilirët ,përdoren edhe sot nëpër masa të gjëra.Përveç asaj ata i gjejmë edhe në ornamentikën e veshjes popullore të Rekës së Epërme. Ormamentika e saj e bollshme e shprehur artistkisht, shton domosdoshmërishtë funksionin estetik në veshjen e kësaj krahine, por,motivet tash më e kanë humbur kuptimin mitoliogjik të tyre . Aktualisht si funksion të vetëm të tyre kanë atë estetik, duke u përdorur vetëm si motive zbukurimi. Si objekt studimi kemi veçuar motivet : e bletës,Diellit, gjelit,pëllumbit, palloit, dhe peshkut.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: etnogjeneza,analogji ,motive,trashëgimi
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 19:46
Last Modified: 03 Oct 2023 15:21
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1243

Actions (login required)

View Item View Item