IMPAKTI I KOMUNIKIMIT DIPLOMATIK DHE RËNDËSIA E TIJ NË PROCESIN E INTEGRIMEVE NË BE (RAST STUDIMI, REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT)

Mustafa, Hava (2023) IMPAKTI I KOMUNIKIMIT DIPLOMATIK DHE RËNDËSIA E TIJ NË PROCESIN E INTEGRIMEVE NË BE (RAST STUDIMI, REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT). ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 195-205. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - 20.09.2023 -195-205.pdf

Download (624kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Përballja me sfidat e reja, ndryshimet dhe reformat në rrugën drejt aksesit Bashkimi Evropian, Republika e Maqedonisë së Veriut është duke u përballur edhe me sfidën për të forcuar kapacitetet e administratës publike, që në një mënyrë të pashmangshme do të thotë ta informosh për vlerat evropiane dhe sistemet e funksionimit, por edhe informimi i publikut për risitë dhe ndryshimet që sjell anëtarësimi drejt së ardhmes. Punimi fokusohet në mënyrën se si opinoni publik është duke u informuar për procesin e Maqedonisë drejt familjes evropiane, me theks të veçantë cili është roli i komunikimit sidomos strukturës së komunikimit intern në administratën publike në kushtet e shkëmbimit dhe shpërndarjes së informacion mbi aktivitetet që lidhen me me këtë proces, poashtu se sa opininoni publik është i mirëinformuar sa i përket strukturës organizative të komunikimit intern në ministri të ndryshme. Poashtu, aspekti tjetër që do të trajtohet në këtë punim, jane edhe aspektet aktuale të praktikave të komunikimit dhe komunikimit intern dhe ekstern të Bashkimit Evropian në kuadër të administratës publike, duke theksuar nevojën për të përmirësuar mekanizmat dhe strategjitë e BE-së që do të ndihmojnë në rivendosjen e komunikimit me të gjithë qytetarët e saj, veçanërisht ata të Ballkanit Perëndimor me theks të veçantë RMV�në.Metodoligjia e përdorur në këtë punim përkon me metodën empirike pra realizimin e një pyetësori. Nga hulumtimet e kryera në 4 ministri të ndryshme janë arritur rezultate dhe përgjigje të ndryshme pavarësisht se janë bërë vetëm për shkak hulumtimi mbi mendimin e të anketuarve, ato përkojnë me konfirmimin e hipotezës e këtij hulumtimi, poashtu përmes analizës së strategjisë përkatëse dokumenteve dhe raporteve si dhe rezultateve të ndryshme nga projekte të zbatuara, mund të konkludohet se sa i nevojshëm është roli i komunikimit dhe zbatimi relevant i një strategjie të komunikimit intern në kohë dhe në mënyrë të vazhdueshme për të informuar opinionin publik. Në të njëjtën kohë, është gjithashtu më se e nevojshme përfshirja e institucioneve publike në proceset e formësimit të politikës për informimin e opinionit publik.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: : komunikimi diplomatik, informacion publik, komunikimi intern dhe ekstern, shkëmbimi dhe shpërndarja e informacionit, institucione publike.
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 20:45
Last Modified: 03 Oct 2023 20:53
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1252

Actions (login required)

View Item View Item