ROLI I ZEMAHSHERIUT NË RUAJTJEN E ORIGJINALITETIT TË GJUHËS ARABE

Xhaferi, Ridvan (2023) ROLI I ZEMAHSHERIUT NË RUAJTJEN E ORIGJINALITETIT TË GJUHËS ARABE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 424-427. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - 20.09.2023 -424-427.pdf

Download (457kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Faktori më i rëndësishëm në qëndrueshmërinë dhe ruajtjen e origjinalitetit të gjuhës arabe është Libri i Zotit të Plotfuqishëm, Kur'ani Fisnik. Janë bërë përpjekje të mëdha nga arabët dhe joarabët në interpretimin e gjuhës së fjalëve të Tij, shumë shkrimtarët dhe studiues të gjuhës arabe janë të mendimit se Mahmud b. Omer Zemahsheriu bëri shumë për gjuhën arabe. Ai ishte një shkencëtar i dalluar dhe u quajt prijës i interpretuesve. Roli i Zemahsheriut në zhvillimin e shkencave të gjuhësisë dhe letërsisë arabe është i rendësishëm, përshkak të origjinalitetit të shkrimeve dhe mendimit islam. Interpretimi i tij "Keshaf" konsiderohet një enciklopedi gjuhësore dhe retorike arabe, shumica e studiuesve e shohin atë si kryeveprën e tij. Suksesi i tij është i qartë kur autori dëshmon pasurinë dhe bukurinë e gjuhës arabe nga këndvështrimi shkencor, retorik dhe stilistik.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Gjuha arabe, retorika, Kur’ani, interpretimi
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 22:49
Last Modified: 04 Oct 2023 17:21
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1269

Actions (login required)

View Item View Item