SHPREHJA E KUSHTIT NË KATEGORI TË NDRYSHME TEKSTORE TË GEGËRISHTES

Mehmeti, Liridona (2023) SHPREHJA E KUSHTIT NË KATEGORI TË NDRYSHME TEKSTORE TË GEGËRISHTES. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 300-308. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - 20.09.2023 -300-308.pdf

Download (404kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Në këtë punim trajtojmë format e shprehjes së kushtit në kategori të ndryshme tekstesh të dialektit të gegërishtes. Me anë të këtij punimi, paraqesim mënyrat e shprehjes së kushtit në dialektin e gegërishtes krahas gjuhës standarde. Pra, qëllimi i këtij punimi është studimi i formave të të shprehurit të kushtit, mjetet gramatikore me të cilat ndërtohet kushti dhe përdorimin e kushtores në tekste të ndryshme të gegërishtes.Gjithashtu, përgjatë këtij punimi trajtojmë kushtoren, si njëra nga mënyrat e diskutuara të foljes në gjuhën shqipe, duke marrë për bazë trajtesat e gjuhëtarëve lidhur me strukturën dhe modalitetin që shpreh në tekste e kontekste të ndryshme. Për realizimin e këtij punimi, përveç pjesës teorike paraqesim edhe rezultatet nga pjesa e hulumtimit, duke përdorur metodën cilësore dhe sasiore. Korpusi hulumtues përfshin kategori të ndryshme tekstesh të shkruara në dialektin e gegërishtes, si: artikuj të ndryshëm nga tre numra të gazetës "Rilindja" (`63,`64,`65); shkrime në revistën "Jeta e Re" (2001,2003); disa pjesë tekstesh nga përmbledhjet e krijimeve të Migjenit, N.Mjedës, Gj.Fishtës, E.Koliqit.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: format e kushtores, kushti, gegërishtja, mjetet gramatikore, tekstet.
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 23:03
Last Modified: 04 Oct 2023 15:44
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1272

Actions (login required)

View Item View Item