FORMIMI I FJALËVE TË PËRBËRA NË PROZËN E KONICËS

Selmani, Selvije (2023) FORMIMI I FJALËVE TË PËRBËRA NË PROZËN E KONICËS. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 432-438. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - 20.09.2023 -432-438.pdf

Download (605kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Në pasurimin e leksikut të gjuhës shqipe, pos mënyrave të tjera, rol të rëndësishëm luan edhe kompozimi. Në këtë punim janë analizuar fjalët e përbëra në prozën “Katër përralla nga Zullulandi”, “Shqipëria si m’u duk”, “Dr.Gjilpëra zbulon rrënjët e dramës së Maumrrasit”, “Shqipëria – kopshti shkëmbor i Evropës Juglindore” dhe shkrime të tjera (Ai vend i çuditshëm – Shqipëria, Prejardhja racore, Shqiptarët: çelësat për të kuptuar jetën dhe natyrën e tyre, Fustanella piktorike, Vetitë luftarake, Bejlerët dhe bajraktarët, Gjuha dhe letërsia, Feja, Lamtumirë Shqipërisë së Zogut) të Faik Konicës. Përmes metodës së analizë së fjalëve dhe klasifikimit është bërë ndarja e fjalëve të përbëra sipas vlerës leksiko – gramatikore, pra të grupuara në kompozita emërore, mbiemërore dhe ndajfoljore dhe sipas ndërtimit, sipas vlerës leksiko – gramatikore të gjymtyrëve. Rezultatet nga hulumtimi i kryer dëshmojnë se gjuha e Konicës është mjaft e pasur me fjalë të përbëra nga të cilat më shumë dominojnë kompozitat mbiemërore të tipit emër + mbiemër.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Faik Konica, fjalët e përbëra, kompozita emërore, kompozita mbiemërore, kompozitat ndajfoljore
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 23:01
Last Modified: 04 Oct 2023 17:41
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1273

Actions (login required)

View Item View Item