THE IMMIGRANTS' FATE IN THE NOVEL "BORDER" BY LUAN STAROVA ПРЕСЕЛНИЧКАТА СУДБИНА ВО РОМАНОТ „ГРАНИЦА“ НА ЛУАН СТАРОВА

ТРУФУНОВСКА ЈАНИЌ, Сунчица and ДАНИЛОВСКА, Марина (2023) THE IMMIGRANTS' FATE IN THE NOVEL "BORDER" BY LUAN STAROVA ПРЕСЕЛНИЧКАТА СУДБИНА ВО РОМАНОТ „ГРАНИЦА“ НА ЛУАН СТАРОВА. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 446-449. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - 20.09.2023 -446-449.pdf

Download (475kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Во текстот ќе се осврнеме на преселничката судбина на едно балканско семејство и на болното искуство на преминувањето на границата, а сето тоа мајсторски насликано со перото на Старова во неговиот роман „Граница“ (2017). Во романот се засегнати пет приказни за границата, а авторот, во улога на хроничар, ја раскажува таа заедничка приказна за неа, па вели: „ние, со текот на времето, станавме луѓе – граници, каде и да не водеше судбината“ (Старова, 2017: 14). Ако се осврнеме на историјата на човештвото ќе видиме дека миграцијата е составен дел од историјата низ вековите.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: дом, идентитет, култура, граница, простор
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 23:10
Last Modified: 04 Oct 2023 17:53
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1276

Actions (login required)

View Item View Item