BILINGUIZMI GJUHËSOR NË BALLKAN

Zeqiri, Melihate (2023) BILINGUIZMI GJUHËSOR NË BALLKAN. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 330-334. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - 20.09.2023 -330-334.pdf

Download (480kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Dygjuhësia në kohët e sotme është shumë e rëndësishme, sikurse që ishte nga lashtësia deri me sot, sepse krahasimi në mes të dy e më shumë gjuhëve është pasuri gjuhësore. Bilinguizmi gjuhësore në mes të gjuhës shqipe dhe serbe është ende prezentë në vendin tonë, pasiqë populli serbë është minoriteti me numër me të madh të banorëve. Shteti shqiptar i Kosovës e zbaton përdorimin e gjuhës serbë në të gjitha institucionet shtetërore dhe administrative si gjuhën e dytë në vend, gjë të cilën nuk e bën asnjëra nga komunat me popullat serbe në Kosovë e që është shkleje ligjore, sepse nuk po zbatohet ligji përmbrenda kufijëve të Kosovës.Sipas studiuesëve, bilinguizmi shqip dhe serbisht është shkëputur gjatë viti 1985, sepse gjeratatë prej këtij viti e tutje nuk kanë njohuri te gjuhës serbe, por kanë treguar që këto gjenerata kanë interesim për gjuhën angleze, gjermane etj…

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: gjuhë, biling, popull, ligj, zbatim, institucion…
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 23:30
Last Modified: 06 Nov 2023 10:16
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1281

Actions (login required)

View Item View Item