KRYQËZIMET LETRARE NË VEPRËN HASTA LA VISTA

Shabani-Veseli, Meral and Ramadani, Besarta (2023) KRYQËZIMET LETRARE NË VEPRËN HASTA LA VISTA. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 338-346. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - Compact-340-348.pdf

Download (326kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Bazuar në teorinë e intertekstualitetit që nënkupton se asnjë tekst nuk mund të shihet ndaras nga konteksti i tij, apo teksti nga i cili e ka fillin e krijimit, ashtu edhe në letërsi është një koncept që përdoret për të përshkruar teknikat dhe strategjitë që shkrimtarët përdorin për të reflektuar mbi veten e tyre në veprat e tyre letrare, por edhe për të krijuar kryqëzime letrare mes teksteve. Kjo mund të përfshijë shprehjen e emocioneve personale, reflektimin mbi eksperiencat e tyre personale dhe shfaqjen e mendimeve dhe ideve të tyre mbi letërsinë dhe botën në përgjithësi. Kjo shkakton përzierjen e realitetit me fiksimin e qëndrimit subjektiv të shkrimtarit dhe pastaj i lë lexuesit të formojë vetë marrëdhënien me tekstin dhe interpretimin e tij. Në punim do të gjinden elemente te kryqëzimeve letrare mes autorëve Petro Markos dhe Ernest Heminguejit duke vënë në dukje pikëtakimet e veprave, personazheve dhe vetë jetën e autorëve. Metodologjia që do të përdoret do të jetë ajo analizës, krahasimit duke dhënë rezultatet e kërkimit teorik.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Intertextuality, Petro Marko, Ernest Hemingway, symbolism, Hasta la vista, For whom the bell tolls.
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 24 Sep 2023 23:36
Last Modified: 24 Sep 2023 23:36
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1282

Actions (login required)

View Item View Item