GJASIMET E KRYEPERSONAZHIT TË ROMANIT ,,PSE” TË STERJO SPASSES ME LETËRSINË ITALIANE

Memedi, Shpresa (2023) GJASIMET E KRYEPERSONAZHIT TË ROMANIT ,,PSE” TË STERJO SPASSES ME LETËRSINË ITALIANE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 467-473. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - Compact-469-475.pdf

Download (318kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Në këtë studim shkencor do të përpiqem të gjejë gjasimet e mundshme të kryepersonazhit Gjon Zaveri në romanin ,,Pse” të Sterjo Spasses me letërsinë italiane. Nga lista e poetëve dhe mendimtarëve italian që i gjasojnë mendimeve të personazhit kryesor Gjon Zaveri ndaj pikëpamjeve filozofike dhe mohimeve të jetës, pesimizmit dhe nihilizmit, dëshira e madhe për të paarritshmen janë: Giacomo Leopardi, Hugo Dosoglio, Boccaccio të cilën vetë shkrimtari Sterjo Spasse e përmend në romanin e tij, me veprën “Decameron”. Gjasimi me këta shkrimtarë do të jetë në raport me personazhin kryesor, krahasuar me mendimet e poetëve dhe pikëpamjet e tyre për jetën në përgjithësi. Poezia e këtyre shkrimtareve përqëndrohet në arratisjen nga jeta reale në disa raste ashtu siç bën ai, personazhi kryesor i romanit, duke ikur nga realiteti sepse nuk i përshtatet dot asaj bote të madhe, botës së ngjarjeve të mëdha, botës së idealeve masive të ekzaltimit, rendit shoqëror, aludim për shpresa të mëdha etj.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Romani ,,Pse”, Giacomo Leopardi, Hugo Dosoglio,Boccaccio,Guido Gozzano
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 25 Sep 2023 00:06
Last Modified: 25 Sep 2023 00:06
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1286

Actions (login required)

View Item View Item