SHOULD A REFORM BE DONE IN ALBANIA'S ALPHABET? A DUHET BËRË REFORMA NË ABC-NË E SHQIPES?

HAMITI, Asllan (2023) SHOULD A REFORM BE DONE IN ALBANIA'S ALPHABET? A DUHET BËRË REFORMA NË ABC-NË E SHQIPES? ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 10 (19-20). pp. 502-508. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 19-20 - Compact-506-512.pdf

Download (272kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Alfabeti është tërësia e shkronjave që përdor një gjuhë, të radhitura sipas një rendi të caktuar. Shkrimi fonologjik bazohet në parimin e bashkëlidhjes së një fonemeje me vetëm një shkronjë, por ky është vetëm ideal, sepse në realizim asnjë sistem konvencional i shkrimit nuk është konsekuent dhe plotësisht fonematik. Me fjalë të tjera, dihet se alfabet ideal do të ishte ai që do të kishte vetëm shkronja njëshe e të thjeshta. Një fonemë do të shkruhej gjithnjë dhe në çdo pozicion vetëm me një grafemë. Po alfabet ideal nuk ka. As alfabeti që përdorim sot nuk është ideal. Prandaj, për të përsosur atë, herëpashere janë shfaqur mendime, sugjerime e propozime për ndryshimin e tij. Në këtë kumtesë do të përpiqemi të japim mendimin tonë për çështjen e sipërshënuara. Në parim, jemi kundër çdo ndërhyrjeje për ndryshimin e alfabetit të sotëm të shqipes. Në Kongresin e kodifikimit të alfabetit u përcaktua që shqipja të ketë shkrim të përsosur, më të përhapur, më të lehtë e më praktik; pra shkrimin fonetik, më mirë të themi fonologjik. Në këtë lloj shkrimi çdo fonemë jepet me një shkronjë të veçantë (njëshe ose dyshe), kështu që numri i shenjave është i vogël. Kjo zgjidhje e këtillë e grafisë gjen mbështetje edhe në praktikën e shtypshkrimit të tekstit shqip. Alfabeti i thjeshtë latin është homogjen për nga karakteri i shkronjave, i lehtë për t’u shkruar dhe shumë i volitshëm në shtyp

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: alfabet, fonemë, shkronjë, reformë, shqiptim dialektor, gjuhë standarde
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 25 Sep 2023 00:39
Last Modified: 03 Oct 2023 18:52
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1292

Actions (login required)

View Item View Item