DUKURITË GJUHËSORE QË I KRIJOI INTERNETI DHE RRJETET SOCIALE

HAJDARI-QAMILI, Ajten and ISMANI, Vildane (2023) DUKURITË GJUHËSORE QË I KRIJOI INTERNETI DHE RRJETET SOCIALE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 26-32. ISSN 2671-3012

[img] Text
FILOLOGJIA 20-21 2023-27-33.pdf

Download (392kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/filologjia

Abstract

Jetojmë në një epokë digjitale ku secili njeri është i varur nga interneti dhe rrjetet sociale. Duke qenë vazhdimisht në ballafaqim të drejtpërdrejtë e të përditshëm me gjuhën e shkruar nëpër rrjetet sociale dhe uebfaqe të ndryshme, është i pashmangshëm ndikimi i saj në gjuhën tonë të folur dhe të shkruar. Nga shumë analiza dhe hulumtime që janë bërë lidhur me ndikimin e internetit në shumë gjuhë botërore, janë vënë në pah dukuri të ndryshme gjuhësore. Disa nga dukuritë janë të përgjithshme dhe kanë depërtuar pothuajse në të gjitha gjuhët e botës, kurse disa janë të veçanta për gjuhë të veçanta. Natyrisht, se edhe në gjuhën shqipe janë krijuar disa dukuri tipike nga interneti, duke filluar nga ato të përgjithshmet, si: shkurtesat FLM, KLM, vër8, t h z, fmljn (= familjen - të shkruarit pa zanore) etj.; anglicizmat (qofshin shkurtesa, fjalë apo fjali të tëra); pastaj: mospërdorimi i [ë]-së dhe [ç]-së, gërshetimi i të folmeve dialektore brenda të njëjtit tekst ose përdorimi i veçorive dalluese dialektore gege nga toskët dhe anasjelltas; krijimi i zhargonit të internetit e shumë dukuri të tjera. Të gjitha këto dukuri do të trajtohen në këtë kumtesë, duke i klasifikuar në grupe, duke u përpjekur të gjejmë shkaqet pse janë paraqitur këto dukuri dhe evoluimin e tyre. Në fund do të japim vlerësimin tonë se a janë këto dukuri të dëmshme apo të dobishme për shqipen, ku na çon kjo “rrugë” që kemi nisur dhe çfarë masash duhet të ndërmarrim që të shmangim dukuritë negative.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: interneti, gjuha, dukuri, klasifikim, shkaqe, ndikim, zgjidhje.
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2023 12:06
Last Modified: 09 Oct 2023 12:06
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1328

Actions (login required)

View Item View Item