PREMTIMET – FJALË APO VEPRA?

RAMADANI, Nertila (2023) PREMTIMET – FJALË APO VEPRA? FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 11 (20-21). pp. 164-171. ISSN 2671-3012

[img] Text
FILOLOGJIA 20-21 2023-165-172.pdf

Download (393kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/filologjia

Abstract

Studimi i akteve të të folurit që realizohen në gjuhët natyrore që fliten në mbarë botën është një sfidë e re në fushën e gjuhësisë. Në epokën e fundit, aktet e të folurit studiohen jo vetëm si dukuri gjuhësore, por edhe si elemente që bëjnë dallime kulturore. Qëllimi i këtij hulumtimi është të theksohen karakteristikat kulturore dhe gjuhësore të shqiptarëve që jetojnë në RMV gjatë realizimit të aktit të premtimit. Ky punim i hulumton strategjitë e premtimit, klasifikimin e tyre, faktorët e mundshëm që ndikojnë në përdorimin e një strategjie specifike. Strategjitë janë zbuluar dhe janë klasifikuar në 10 grupe sipas propozimit të studiuesve Ariff dhe Mugableh, ndërsa të dhënat janë mbledhur përmes teknikave DCT dhe Role Play. Hulumtimi i kryer përpiqet t'u përgjigjet pyetjeve: shprehjet gjuhësore dhe foljet e përdorura në aktin e premtimit, "besa" dhe premtimet, orientimi fetar dhe premtimet, strategjitë e premtimit etj. Rezultatet treguan se strategjitë më të zakonshme janë: premtimet e pastra, shprehjet kohore, shprehjet e mirësjelljes ndërsa si strategji më pak të përdorura renditen: shprehjet tautologjike, shprehjet vetëlavdëruese, betimet që përfshijnë pjesë të trupit etj.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: aktet kumtuese, komisivet, premtimet, strategjitë, kultura.
Subjects: P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2023 17:27
Last Modified: 09 Oct 2023 17:27
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/1346

Actions (login required)

View Item View Item