KONTRIBUTI I STUDIUESVE TË HUAJ NGA UNIVERSITETET E PERANDORISË SË AUSTRO-HUNGARISË PËR ZHVILLIMIN E GJUHËS DHE SHKOLLËS SHQIPE

Sulejmani, Berton (2018) KONTRIBUTI I STUDIUESVE TË HUAJ NGA UNIVERSITETET E PERANDORISË SË AUSTRO-HUNGARISË PËR ZHVILLIMIN E GJUHËS DHE SHKOLLËS SHQIPE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 5 (9-10). pp. 13-21. ISSN 2545-4919

[img] Text
1.pdf

Download (1MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Të dhënat arkeologjike dhe historike dëshmojnë se Gadishulli Ballkanik ka qenë i banuar nga popuj të ndryshëm edhe para ardhjes së fiseve i.e. (indoevropiane), që e kanë “indoevropianizuar” atë prej kohësh të hershme. Popullimi i këtij gadishulli është mundësuar edhe nga pozicioni i tij gjeografik si një urë ndërlidhëse midis Evropës dhe Azisë së Vogël. Profesor Norbert Jokli, një nga albanologët më të dëgjuar dhe më të shquar pati thënë: “Pa shqipen, ballkanistika do të dukej si një përroskë”. Ai e zotëronte shqipen më mirë se shumë shqiptarë dhe punoi për të me një zell të pashoq, për sa i përket zhvillimit të gjuhës sonë përballë rrymave të huaja, na la edhe këtë porosi: “Mos shani gjuhën duke kujtuar se po e pastroni. Puna nuk është aq në fjalët e huaja sesa në shpirtin e gjuhës, të cilin duhet ta ruani nga çdo bastardim”.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Art
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 06 Jun 2019 20:14
Last Modified: 06 Jun 2019 20:14
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/182

Actions (login required)

View Item View Item