TIPOLOGJIA E ROMANIT PËR FËMIJË NË KOSOVË

Islami, Vesel (2018) TIPOLOGJIA E ROMANIT PËR FËMIJË NË KOSOVË. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 5 (9-10). pp. 174-179. ISSN 2545-4919

[img] Text
28.pdf

Download (1MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/justicia/vol...

Abstract

Mbështetur në disertacionin e doktoratës që kam përzgjedhur ta punoj në fushën e letërsisë për fëmijë, përkatësisht mbi romanin për fëmijë në Kosovë, atëherë zgjodha një temë të tillë. Mendoj se tipologjia e romanit për fëmijë në Kosovë është e begatë, sidomos kur kemi parasysh faktin se një numër i konsideruar i shkrimtarëve janë marrë me kultivimin e këtij lloji të gjinisë së prozës, nëpërmjet së cilës kanë sjellë; tema, ide, motive, personazhe, karaktere, situata, etj., etj., duke pasuruar letërsinë për fëmijë në vendin tonë. Nëpërmjet kultivimit të romanit është krijuar shprehi e leximit dhe kulturës tek fëmijët, për vetë faktin se një pjsesë e konsideruar e këtyre romaneve kanë shërbyer dhe shërbejnë si lëktyra shkollore në arsimin fillor. Këtë punë studimore mendojmë ta realizojmë nëpërmjet metodës së analizës dhe interpretimit, duke synuar që gjithnjë të punojmë në qasje ndaj tekstit, mirëpo, të gërshetojmë edhe metodën krahasimtare, sidomos kur i njëjti tip romani kultivohet tek dy, tre apo më shumë shkrimtarë, pra, të vëhen në raporte krahasimi. Pasi interesimet e studiuesve tanë për ta hulumtuar dhe studiuar këtë fushë janë të pakta në vendin tonë, ndaj, mendojmë që sado pak puna jonë të kontribuuojë në kuadër të studimeve kritiko-letrare, në fushën e letërsisë për fëmijë në Kosovë.

Item Type: Article
Subjects: A General Works > AI Indexes (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Art
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 06 Jun 2019 20:16
Last Modified: 07 Jun 2019 17:54
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/204

Actions (login required)

View Item View Item