ERIC HAMP PËR ZHVILLIMET E LARINGALEVE I.E. NË GJUHËN SHQIPE

Krasniqi, Labinot (2018) ERIC HAMP PËR ZHVILLIMET E LARINGALEVE I.E. NË GJUHËN SHQIPE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 5 (9-10). pp. 46-49. ISSN 2545-4919

[img] Text
5.pdf

Download (1MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Laringal është një tingull që formohet në larings, ta themi shqip, në skërfyell (Çabej, 1986: 77). Në temën për laringalet që trajton Çabej në veprën e tij, Studime Gjuhësore VII, mësojmë se Ferdinand de Saussure (1878), nga përfaqësuesit më të mëdhenj të gjuhësisë indoeuropiane dhe të përgjithshme moderne, kishte shtruar tezën që zanoret e gjata të gjuhëve indoevropiane, ā, ē, ō, në një kohë prehistorike, shumë të lashtë, para dokumentimit të gjuhëve më të vjetra si greqishtja, indishtja e hetitishtja, janë përftuar nga një zanore përkatëse e shkurtër plus një *y. Kështu, sipas tij ē (e gjatë) ka dalë nga një e (e shkurtër) + *y ose ē < e+*y, gjithashtu ō (e gjatë) nga një o (e shkurtër) + *y (*o + *y > ō) po kështu edhe ā < a + *y

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Art
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 07 Jun 2019 08:59
Last Modified: 07 Jun 2019 08:59
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/235

Actions (login required)

View Item View Item