ТУРЦИЗМИТЕ КАКО НЕРАЗДЕЛЕН ДЕЛ ОД ЛЕКСИКАТА НА ТЕТОВСКИОТ ГОВОР

СПАСОВСКА, Марина (2018) ТУРЦИЗМИТЕ КАКО НЕРАЗДЕЛЕН ДЕЛ ОД ЛЕКСИКАТА НА ТЕТОВСКИОТ ГОВОР. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 5 (9-10). pp. 87-90. ISSN 2545-4919

[img] Text
12.pdf

Download (1MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/jas-sut/vol-...

Abstract

Имајќи го предвид фактот дека турскиот јазик извршил силно лексичко влијание врз балканските јазици, воопшто, разбирливо е тоа што и тетовскиот говор изобилува со голем број турцизми, кои претставуваат неразделен дел од неговата лексика. Некои од нив заживеале меѓу луѓето до толкава мера, што ги употребуваат без да се свесни дека станува збор за туѓи зборови, некои се употребуваат заради тоа што нема соодветна замена за нив, а некои, пак, се употребуваат заради стилска обоеност на исказот. Во нашиот труд ќе направиме класификација на турцизмите што опстојуваат во рамките на тетовскиот говор, според семантички сфери, како што се, на пример: облека, храна и пијалаци, апстрактна лексика и др. Како посебен сегмент на анализа ќе биде проследувањето на турцизмите во рамките на фразеолошките изрази во овој говор, при што ќе се разгледуваат калките или парцијалните калки од турскиот јазик и, одделно, фразеологизмите во кои се употребени турски лексеми

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Art
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 07 Jun 2019 09:00
Last Modified: 07 Jun 2019 09:00
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/243

Actions (login required)

View Item View Item