STUDIMET E VACLLAV CIMOHOVSKIT PËR GJUHËN SHQIPE

Agushi, Sadat (2018) STUDIMET E VACLLAV CIMOHOVSKIT PËR GJUHËN SHQIPE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 5 (9-10). pp. 91-94. ISSN 2545-4919

[img] Text
13.pdf

Download (1MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Ky punim trajton veprimtarinë shkencore të albanologut polak Vacllav Cimohovski (Waclaw Cimochowski), i cili ka dhënë një kontribut të rëndësishëm për albanologjinë. Studimi i tij për të folmen e Dushmanit (një hapësirë e izoluar malore në Shkodër) ishte pritur mirë në fushën e gjuhësisë sidomos në atë të dialektologjisë. Autori, pas hulumimit nëpër terren kishte arritur t’i nxjerrë e t’i shënojë karakteristikat gjuhësore duke dhënë një përshkrim tërësor e të hollësishëm të një të folmeje të veriut. Ai ka bërë studime në fusha të ndryshme të shqipes, kryesisht nga fonetika dhe gramatika historike, është marrë me historinë e sandhit në shqipen, gjegjësisht mbi zhvillimin e bashkëtingëlloreve indoevropiane g(h) dhe d(h) etj. Me argumentet e tij shkencore, vërtetoi se gjuha shqipe është mjaft e vjetër dhe e trashëguar nga ilirishtja. Ai nuk ka shkruar aq shumë për shqipen, por studimet e tij kanë zgjuar një interesim në fushën e albanologjisë

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Art
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 07 Jun 2019 09:00
Last Modified: 07 Jun 2019 09:00
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/244

Actions (login required)

View Item View Item