ПРИДОНЕСОТ НА ВИКТОР ФРИДМАН ВО ПРОУЧУВАЊЕТО НА АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК КАКО ДЕЛ ОД БАЛКАНСКАТА ЈАЗИЧНА ЛИГА

МАРКОВИЌ, МИХАЈЛО and НОВОТНИ, СОЊА (2018) ПРИДОНЕСОТ НА ВИКТОР ФРИДМАН ВО ПРОУЧУВАЊЕТО НА АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК КАКО ДЕЛ ОД БАЛКАНСКАТА ЈАЗИЧНА ЛИГА. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 5 (9-10). pp. 102-109. ISSN 2545-4919

[img] Text
15.pdf

Download (2MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Предмет на обработка и анализа во трудот со горенаведениот наслов е приказ и елаборација на придонесот на Виктор Фридман во промовирањето и истражувањето на албанскиот јазик во балкански контекст. Имено, рефератот опфаќа компарирање, проследување и анализирање на работата на Виктор Фридман како еден од најзначајните проучувачи на балканските јазици на денешницата, и неговиот придонес во албанологијата како лингвистичка целина низ призмата на балканскиот контекст. Проследивме неколку значајни трудови и дела на Виктор Фридман каде што тој го споредува албанскиот јазик со одделни балкански јазици, во кои ја дава сличноста и влијанијата кои балканските јазици ги имаат како припадници на една заедничка и компатибилна јазична единица. Дадовме и свои гледишта во однос на придонесот на Виктор Фридман кон албанскиот јазик како лингвист и своевиден албанолог преку приказ на неговите истражувања во областа на дијалектите на албанскиот јазик, како и стандардниот албански јазик во споредба со другите јазици кои се припадници на балканскиот лингвистички сојуз.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Art
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 07 Jun 2019 17:50
Last Modified: 07 Jun 2019 17:50
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/246

Actions (login required)

View Item View Item