MIKROTOPONOMIA E FSHATIT GAJRE NGA ASPEKTI SOCIOLINGUISTIK DHE ETNOKULTUROR

Bakiu, Donika (2018) MIKROTOPONOMIA E FSHATIT GAJRE NGA ASPEKTI SOCIOLINGUISTIK DHE ETNOKULTUROR. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 5 (9-10). pp. 110-113. ISSN 2545-4919

[img] Text
16.pdf

Download (896kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Studimi përfshin aspekte etnokulturore, sociolinguistike të mikrotoponimeve të fshatit Gajre. Ky vendbanim i hershëm shqiptar, ashtu si shumë fshatra tjerë të Malësisë së Sharrit të Tetovës, është shumë i pasur me mikrotoponime origjinale shqipe. Po ashtu përfshihet historiku i fshatit Gajre, nga rrjedh emri fshatit dhe pjesa gjeografike e fshatit. Në studim po ashtu përfshihen dhe huazimet, në atë se çfarë huazimesh ka në këtë fshat për anën e mikrotoponimeve. Kemi huazime greke, sllave, turke dhe fjalë ndërkombëtare. Fjalët shqipe janë në një numër shumë më të madh pra kjo dëshmon se është vend shqiptar që në kohërat e lashta. Në këtë studim kemi mbledhur materiale nga terreni nga njerëzit më të moshuar sepse të rinjtë mund të themi se i kanë lënë në haresë. Mund të themi se çështja emikrotoponimeve nënjëfarëmënyreështë trashëgimi kulturore e gjuhësore. Çështja e mikrotoponimeve në Republikën e Maqedonisë është një fushë e trajtuar më pak. Mikrotoponimia mund të themi se është një çështje që i tejkalon kornizat e studimeve gjuhësoredhe prek edhe në segmente të tjera të organizimit të jetës shoqërore,veçmas është temë aktuale dhe e ndjeshme në rrethana të Maqedonisë. Fjalët çelës: Mikrotoponim, fshat, udhë, mëhallë etj

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Art
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 07 Jun 2019 17:50
Last Modified: 07 Jun 2019 17:50
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/247

Actions (login required)

View Item View Item