PROBLEME TË STANDARDIT NË TERMINOLOGJINË TEKNIKE

PLLANA, Gani and PLLANA, Sadete (2019) PROBLEME TË STANDARDIT NË TERMINOLOGJINË TEKNIKE. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 6 (11-12). pp. 66-72. ISSN 2545-4919

[img] Text
11.pdf

Download (2MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia

Abstract

Si formim leksikor special i veçantë që ndodhet në zhvillim të pandërprerë standardi në terminologjinë teknike përfshihet në standardin e gjuhës, sidomos në leksikun e saj, me një varg veçorish specifike, që lidhen me natyrën e koncepteve dhe të termave. Në mënyrë të veçantë ndryshimet intensive në terminologjinë teknike kushtëzohen nga përparësitë në terminologji të përmbajtjes para formës, d.m.th, të koncepteve, para termave. Një nga mënyrat e drejtpërdrejta të standardizimit të terminologjisë është njësimi i termave në formë dhe në përmbajtje prej termave ndërkombëtarë. Për ditët e sotme, dukuria e globalizmit orientohet kryesisht në këtë shtresë leksikore të specializuar, dhe lidhet në mënyrë të veçantë me vërshimin në të të anglicizmave, kryesisht në fushat e reja të shkencës, të teknologjisë (informatikë, gjenetikë, bioteknologji), të cilët kanë fituar statusin e ndërkombëtarizmave.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 17 Sep 2019 11:32
Last Modified: 17 Sep 2019 11:32
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/309

Actions (login required)

View Item View Item