LETËRSIA EVROPIANE DHE LETËRSIA SHQIPE – ANALIZË KRAHASIMTARE

TOTAJ, Gjylë (2018) LETËRSIA EVROPIANE DHE LETËRSIA SHQIPE – ANALIZË KRAHASIMTARE. FILOLOGJIA International Journal of Human Sciences, 6 (9-10). pp. 70-75. ISSN 2671-3012

[img] Text
8.pdf

Download (792kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/filologjia

Abstract

Sa i përket letërsisë krahasimtare janë një varg interpretimesh dhe mendimesh nga studiues të ndryshëm, të cilët kanë qasje dhe opinione të ndryshme. Të gjithë e vlerësojnë se të krahasuarit është element kyç i vlerësimit të veprave letrare, por edhe në cilëndo disiplinë shkencore. Në tërësinë e opusit të tij filozofi amerikan Charles Sandres Peirce thotë se, për një vepër a për një ngjarje nuk mund të themi asgjë të argumentuar në qoftë se atë vepër nuk mund ta krahasojmë me diç. Por, brenda punimit, provojmë edhe të ofrojmë shembuj të krahasimeve të veprave të letërsisë konkretisht të dy teksteve poetike, njëra e Xh. Rumit dhe tjetra e N. Frashërit, të cilat reflektojmë relacionet komunikuese ndërmjet tyre. Madje, te të dy krijuesit subjekti lirik ngritet mbi një personifikim i cili fund e krye i përshkon të dy poezitë edhe pse Naimin dhe Rumin i ndan jo vetëm koha, por edhe hapësira. Pra, e gjithë situata e dhënë te njëri apo tjetri autor të bën të kuptosh shumë lidhur me idetë e tyre krijuese, por edhe të lënë hapur idenë se mund të thuhet akoma më shumë. Po kështu, të befason fakti se problemi artistik shfaq dashuri e ideologji që të lënë hapur mendimin e idesë rrëfyese të tyre.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Education
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 05 Jun 2019 08:26
Last Modified: 05 Jun 2019 08:26
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/49

Actions (login required)

View Item View Item