SISTEMI RASOR I EMRAVE TË SHQIPES SIPAS KOLEC TOPALLIT

JAHIU, Edona (2021) SISTEMI RASOR I EMRAVE TË SHQIPES SIPAS KOLEC TOPALLIT. International Journal of Human Sciences, 9 (15-16). pp. 57-64. ISSN 2671-3012

[img] Text
6 -57 - 64.pdf

Download (295kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/filologjia/h...

Abstract

Në këtë punim paraqitet qasja e Kolec Topallit ndaj formimit dhe zhvillimit të sistemit rasor të emrave në gjuhën shqipe, i cili është bazuar në arritjet shkencore të studiuesve paraprakë shqiptarë e të huaj. Ky sistem ka pësuar lëvizje të vazhdueshme, në një anë duke u tkurrur e reduktuar, por njëkohësisht, duke u zhvilluar me mbaresa të reja e të veçanta për gjuhën shqipe. Mungesa e dokumentimit të hershëm i ka shtyrë shumë albanologë të merren me këtë sistem, ta trajtojë secili në mënyrën e vet, normalisht jo arbitrarisht, në përqasje me zhvillime fonetike, fjalë apo me forma, në shqipe e në gjuhët motra të saj. Topalli, mbështetur në të dhëna nga autorët e tjerë, për secilën rasë jep shpjegime, shoqëruar me shembuj konkretë. Kështu, qëllimi ynë kryesor është ta japim gjykimin e Topallit rreth këtij sistemi, mënyrën e përfitimit të tij në gjendjen siç është sot, por edhe t’i përqasim pikëpamjet e tij me autorë të tjerë, si dhe të japim shpjegime individuale me anë të metodës analitike e interpretuese. Topalli, siç do ta shohim, sistemin rasor të shqipes e sheh me formante pjesërisht të trashëguara (disa të zgjeruara, të reduktuara apo të mënjanuara), pra, vetëm në disa raste i sheh si burimore, por larg formës bazë.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 22 Sep 2021 14:18
Last Modified: 22 Sep 2021 14:18
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/752

Actions (login required)

View Item View Item