FUNCTIONS OF FLORA IN SOME CHILDREN’S LITERARY CREATIONS BY REXHEP HOXHA

Rushidi-Rexhepi, Jehona (2021) FUNCTIONS OF FLORA IN SOME CHILDREN’S LITERARY CREATIONS BY REXHEP HOXHA. International Journal of Albanology, 8 (15-16). pp. 100-104. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 15-16 -FINAL-100-104.pdf

Download (480kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Përveç lidhjeve të tjera që vendos një vepër letrare, një dukuri e shpeshtë por jo e studiuar aq sa duhet është raporti mes letërsisë dhe etnobotanikës. Në letërsinë shqiptare shembuj të krijmeve letrare ku vërehet pjesëmarrja e florës, janë të dukshëm sidomos në letërsinë për fëmijë. Kjo e fundit, si letërsi e shkruar për lexuesin fëmijë, kemi parasysh se u nënshtrohet disa kritereve dhe kërkesave pedagogjike. Një karakteristikë e këtillë është prania e informacionit shkencor, parimit të vërtetësisë dhe të ngjashme. Ky punim paraqet një marrëdhënie unike simbiotike mes letërsisë dhe etnobotanikës. Shembujt në këtë punim janë tërhequr kryesisht nga një përzgjedhje e dy librave nga Rexhep Hoxha (1929-2019) për të sugjeruar që pjesa e funksioneve të florës (veçanërisht etnotaksonomia) në letërsinë për fëmijë mund të shihet në pozitë aktive (dinamike) dhe pasive (statike). Është vënë re se shumica e shembujve statikë të bimëve janë të lidhur me shkurre dhe barishte (Juniperus communis, Primula veris, etj), ndërsa shembujt dinamikë janë të lidhur me drunj (Quercus sp., Betula pendula, Fraxinus sp, etj) dhe peisazhe (rurale, kulturore dhe bujqësore). Këto të fundit tregohen si aktive sepse marrin pjesë në vetë veprimin, duke ndihmuar protagonistët në veprimet e tyre, në mënyra të ndryshme.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 02 Oct 2021 21:27
Last Modified: 02 Oct 2021 21:27
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/817

Actions (login required)

View Item View Item