БАЛКАНСКИОТ ТИП НА ИДНОТО ВРЕМЕ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК

СПАСОВСКА, Марина (2018) БАЛКАНСКИОТ ТИП НА ИДНОТО ВРЕМЕ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК. ALBANOLOGJIA International Journal of Albanology, 5 (9-10). pp. 95-101. ISSN 2545-4919

[img] Text
14.pdf

Download (2MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Македонскиот јазик се смета за еден од словенските јазици чија граматичка структура подлежи на голем број лексички и граматички промени, настанати како резултат на неговиот непосреден контакт со балканските несловенски јазици. Токму со ваквата структура тој сè повеќе се оддалечува од своето матично семејство и му се приближува на балканското јазично семејство.Иако албанскиот јазик ù припаѓа на романската група јазици, заедно со македонскиот јазик и со другите јазици кои го сочинуваат балканскиот јазичен сојуз опстојува на еден простор каде што низ текот на времето се одвивале јазични вкрстувања кои довеле до голем број заеднички лингвистички појави. Меѓу низата такви појави е и образувањето на идното време со формите на глаголот „volere“ (сака) во скаменета форма и основниот глагол во конјунктив, односно субјунктив, појава или феномен којашто го привлекува вниманието на многумина лингвисти кои се обиделе да го анализираат. Станува збор за балканска иновација која се вгнездува и заживува во глаголските системи на сите балкански јазици

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Art
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 07 Jun 2019 09:00
Last Modified: 07 Jun 2019 09:00
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/245

Actions (login required)

View Item View Item