MITI SI BURIM I LETËRSISË

Rexhepi, Arsim (2021) MITI SI BURIM I LETËRSISË. International Journal of Albanology, 8 (15-16). pp. 28-34. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 15-16 -FINAL-28-34.pdf

Download (325kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Miti mund të kuptohet edhe si një religjion potencial. Në librin e tij “Philosophie der symbolischen Formen” Ernst Cassierer, duke reflektuar rreth mitit, shkruante se në formën e tij fillestare procesi mitologjik duhet kuptuar si një proces teogonik, në të cilin do të jetë realizuar ideja për Zotin. Njeriu i kohërave të para është munduar në mënyrë sistematike të ndërtojë një doktrinë, që do t’i shpjegonte atij format e shpërfaqjes së jetës. Miti ishte kjo doktrinë e parë dhe për këtë arsye ai qëndron në themel të qytetërimit njerëzor. “Në fillet e filozofisë greke qëndron diçka që, në vete, është jofilozofike, miti. Ai paraqet besimin e bashkësisë njerëzore në çështjet e mëdha të botës, të jetës dhe njeriut, që i tegon popullit se çka duhet menduar dhe bërë.”

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 02 Oct 2021 21:27
Last Modified: 02 Oct 2021 21:27
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/809

Actions (login required)

View Item View Item