PËRDORIMI I FJALËS SHQIPE DHE STRUKTURA E FRAZËS NË LIBRIN POETIK „RRATHË TË BRENDASHKRUAR“ TË RUDOLF MARKUT

Harka, Klotilda (2021) PËRDORIMI I FJALËS SHQIPE DHE STRUKTURA E FRAZËS NË LIBRIN POETIK „RRATHË TË BRENDASHKRUAR“ TË RUDOLF MARKUT. International Journal of Albanology, 8 (15-16). pp. 119-127. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 119-127.pdf

Download (620kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Kohët letrare brendashkruhen, jo vetëm si vibrime jehonash të ndërsjella nëpër kohë. Ato janë jo vetëm “skena” të jetës sonë në marrëdhënie me përditshmërinë, pra si një marrëdhënie mes tekstit dhe lexuesit, jo vetëm në konceptin e autorit që lidhet me traditën letrare (autori gjurmon që në fillimvitet ‘70), si një shprehje differentiane, duke riprodhur një percptim ndjesor, jo vetëm me faktin e vetëdijes letrare në vazhdimësi, por edhe si “shkrirje idesh të largëta”, (Spurgeon: 1935), se “psikoanaliza” e lexuesit sociorealist, përjashtonte çdo lloj organizimi brendatekstor, që merret me tekstin, se leximi “është rikrijim identiteti” , (Holland: 1968) ku shfaqja dhe matja e koherencës semantike me koncepte të njohura të estetikës, quhet si një “distancimi estetik” dhe në “kuadrin e formës”. Lexuesi është “pikë referimi” për tekstin, se “lexuesi i nënkuptuar është aktiv dhe pasivo-aktiv”, (Iser: 1976), sepse janë strukturat e tekstit ato që drejtojnë lexuesin, por fundja distanca kohore, si marrëdhënia e domosdoshme me të vërtetën, se kuptimi dhe vetëdija e së kaluarës (së poetit), është jo veprim i subjektivitetit të personit, “por vendosja e personit brenda procesit të traditës, në të cilën e shkuara dhe e tashmja shkrihen vazhdimisht bashkë”, (Gadamer: 1965). Ndërkëmbimi i brezave të lexuesve, ku nocioni i horizontit mes të shkuarës dhe së ardhmes ndjek edhe aspektin historik, (një vijimësi kohore), pa tejkaluar “hapësirat boshe”, për lexuesin e djeshëm dhe të sotëm, “nëpërmjet horizontit të pritjes”, (Jauss: 1982), të lexuesve të vjetër dhe të rinj, për një lexim ndryshe, për veprën e Rudolf Markut.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 02 Oct 2021 21:27
Last Modified: 02 Oct 2021 21:27
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/820

Actions (login required)

View Item View Item