USE OF THE TERM „FSHAT”AGAINST „KATUND” IN KOSOVO AND THEIR SEMANTIC BACKGROUND

Krasniqi, Labinot (2022) USE OF THE TERM „FSHAT”AGAINST „KATUND” IN KOSOVO AND THEIR SEMANTIC BACKGROUND. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 171-177. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 17-18 - 2022-171-177.pdf - Published Version

Download (840kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Në këtë punim kemi bërë një hulumtim në terren sa i përket përdorimit të termit “fshat” kundrrual “katund” në Kosovë, si dhe kemi parë sfondin semantik të këtyre dy sinonimeve në popull. Gjatë këtij hulumtimi kemi kontaktuar me persona të viseve të ndryshme të Kosovës, nga të cilët jemi munduar të mësojmë se cilën nga këto dy sinonime ishin të prirur ta përdornin kur donin të flisnin në standard, si dhe i kemi pyetur nëse për ta ka ndonjë nuancë dallimi ndërmjet këtyre dy fjalëve. Gjatë hulumtimit në terren i kemi incizuar intervistat, të cilat pastaj i kemi analizuar, një nga një. Këtë punim e kemi ndarë në tri pjesë. Në pjesën e parë kemi sfondin teorik të punimit, ku është bërë një hyrje e shkurtër rreth studimeve sociolinguistike sa i përket përzgjedhjes gjuhësore të folësve të ndryshëm. Pjesa e dytë e punimit trajton metodologjinë, hipotezat dhe qëllimin e këtij punimi. Në pjesën e tretë janë trajtuar analizat dhe rezultatet e hulumtimit. Në fund kemi nxjerrë se cila nga këto dy fjalë ka prirje për t’u përdorur më tepër si fjalë standarde në popull, si dhe a kanë ndonjë dallim këto dy fjalë semantikisht apo jo.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: fshat, katund, kuptimi leksikor, standard
Subjects: A General Works > AZ History of Scholarship The Humanities
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 15 Sep 2022 07:53
Last Modified: 15 Sep 2022 07:53
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/917

Actions (login required)

View Item View Item