STRUGA WEDDINGS IN FOLK SONGS FROM AN ECONOMIC- ANTHROPOLOGICAL POINT OF VIEW

Useini, Rini (2022) STRUGA WEDDINGS IN FOLK SONGS FROM AN ECONOMIC- ANTHROPOLOGICAL POINT OF VIEW. International Journal of Albanology, 9 (17-18). pp. 221-227. ISSN 2545-4919

[img] Text
ALBANOLOGJIA 17-18 - 2022-221-227.pdf - Published Version

Download (327kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Dasma në vetvete është një ceremoni jetësore e ciklit rrjedhimor të jetës si rezultat i një fati, i një ligji jetësor, për vijimësi jetësore, nga një çift i zgjedhur në mënyrë rastësore apo me ndërmjetësime shoqërore. Në këtë aspekt, martesa në traditën shoqërore është pjesë e paevitueshme e ciklit njerëzor, e cili hy në ritet e kalimit që përbëjnë lindjen, zhvillimin dhe vdekjen. Pikërisht në zhvillimin e tij, apo në kapërcimin nga fëmijëria në pjekuri, njeriu hy në një sërë situatash me domethënie të rëndësishme, si fejesa e martesa, të cilat janë rite shoqërore me domethënie jetësore. Atë e përcakton një koherencë shoqërore në varësi të stadit zhvillimor shoqëror. Pra, dasma si ceremoni kryesore e martesës për kulturën shqiptare (është plotë me rite dhe ceremoni, nga ato tradicionale e deri ato me baza të reja. Në ritet e dasmës, himnin kryesor e kanë këngët e dasmës, në të cilat pasqyrohet çdo lëvizje e njeriut, sa i përket organizimit të dasmës. Në to përshkruhen si qëndrimet shoqërore, psikologjike, satirike apo dhe ekonomike të një familjeje, apo të një bashkësie. Pikërisht këngët, janë ato që zbërthejnë çështjet ekonomike të organizimit të dasmës, si ato me rend shoqëror, ritual e deri te ato grotesk e komik, e që i japin dasmës pasqyrim më të thellë. Regjioni i Strugës njihet për këngë ceremoniale të të gjitha llojeve, duke përshkruar edhe çështjet ekonomike, të cilat ndryshojnë trajtën e përshkrimit në bazë të zhvillimit shoqëror.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: dasma, çështjet ekonomike, martesa, këngët e dasmës, Strugë.
Subjects: A General Works > AZ History of Scholarship The Humanities
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 15 Sep 2022 12:02
Last Modified: 15 Sep 2022 12:02
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/925

Actions (login required)

View Item View Item