MEMOIRS OF HADRIEN BY MARGUERITE YOURCENAR

SALIU, Dëfrim and AJDINI-MURTEZI, Shejnaze and SALIU, Besa (2020) MEMOIRS OF HADRIEN BY MARGUERITE YOURCENAR. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 72-75. ISSN 2545-4919

[img] Text (MEMOIRS OF HADRIEN BY MARGUERITE YOURCENAR)
9.pdf

Download (709kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Për të analizuar një vepër letrare duhet një guxim i vërtetë intelektual, por edhe më e rëndësishme është që të kesh një shkallë të lartë dashurie të zjarrtë dhe magjepsëse për veprën e cila është në fakt lëndë studimi, por edhe për autorin e saj. Marguerite Yourcenar-i, duke shkruar, arrin t’i paraqesë në mënyrë të qartë personazhet e saj e ia del me sukses që me një zë të flasë me ata. Pra, në këtë mënyrë ajo flet me zërin e perandorit romak, kthehet në lëkurën e tij, shpreh idetë dhe jetën e tij intime. Këtu është me rëndësi të theksohet se vdekja si një fatkeqësi e pashmangshme e njeriut rrëfehet në shumicën e veprave të kësaj autore. Vdekja në këtë roman manifestohet në mënyra të ndryshme, si: sëmundje, vetëvrasje, ritual sakrificash, vdekje natyrore dhe vdekje e dhunshme. Afërsia e vdekjes, padyshim është një nga elementet më të rëndësishëm që i determinojnë memoaret e saj. Ne këtu do të përpiqemi që së pari të dallojmë vdekjet e diferencuara në kuadër të perandorit, për të përshkruar mandej ngjarjet dhe impaktin e vdekjes së Antinoüs-it dhe në fund për të përfunduar me vdekjen personale të perandorit. Fjalët kyçe: Memoaret, Hadrian, Yourcenar, vdekja, perandori.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2020 19:21
Last Modified: 09 Oct 2020 19:21
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/529

Actions (login required)

View Item View Item