TRAGJEDIA GRATË TROJANE NGA SENEKA, NJË KËNDVËSHTRIM I PËRGJITHSHËM

SHABANI, Emine (2020) TRAGJEDIA GRATË TROJANE NGA SENEKA, NJË KËNDVËSHTRIM I PËRGJITHSHËM. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 133-138. ISSN 2545-4919

[img] Text (TRAGJEDIA GRATË TROJANE NGA SENEKA, NJË KËNDVËSHTRIM I PËRGJITHSHËM)
34d7dfe6-bc42-45b8-b3e8-31b5b0aa1f5e_133-138.pdf - Published Version

Download (413kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Sikur të mos i kishte recituar vargjet epike të Luftës së Trojës, Homeri, sot nuk do të kishim as dhe këto vepra dhe mijëra të tjera intertekstuale e intermediale. Letërsia, por edhe historia e shkencat e tjera ruhen kur shkruhen! Ngjarje shumë e rëndësishme dhe tronditëse, për kohën kur u zhvillua, së cilës nuk i është zbehur lavdia edhe sot, madje mund të thuhet se është rikthyer më i fuqishëm debati për të kohëve të fundit, falë zhvillimeve teknologjike, që zbulojnë artefakte të reja që kanë të bëjnë me këtë periudhë dhe ngjarjet e implikuara, drejtpërdrejt ose tërthorazi. Punimi synon zbërthimin e disa elementeve që lidhen fuqishëm me të kaluarën e shqiptarëve dhe popujve tjerë të ish gadishullit Ilirik, fiseve ilire, pellazge, e të tjerëve që jetonin në Azinë e Vogël. “Gërmimi” nën sipërfaqen e historisë nxjerr në pah shumë elemente interesante dhe me vlerë që me ndihmën e teknologjisë qoftë asaj digjitale (bibliotekave), ose eksploruese në sitet arkeologjike dhe krahasimet e simboleve fetare, totemike, kulturore e shkencore që kanë ekzistuar në lashtësi dhe vazhdimësia e tyre që arrin deri në kohët tona. Fjalët kyçe: Lufta e Trojës, tragjedia e përgjithshme, ajo familjare dhe individuale, fati i grave trojane, Hekuba, Andromaka, Astynaksi, Poliksena, Kasandra, etj.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2020 19:50
Last Modified: 15 Oct 2020 10:11
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/539

Actions (login required)

View Item View Item