TRAJTAT E TJETRIT NË POEZINË E SOTME ARBËRESHE

NDREU, Hysni (2020) TRAJTAT E TJETRIT NË POEZINË E SOTME ARBËRESHE. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 139-144. ISSN 2545-4919

[img] Text (TRAJTAT E TJETRIT NË POEZINË E SOTME ARBËRESHE)
34d7dfe6-bc42-45b8-b3e8-31b5b0aa1f5e_139-144.pdf - Published Version

Download (417kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Qëllimi i këtij punimi është të identifikojë imazhin dhe format e tjetrit në poezinë bashkëkohore të arbëreshëve të Italisë. Tjetri në këtë poezi shfaqet dy llojesh: i jashtëm dhe i brendshëm. I pari paraqet identitet të ndryshëm nga vetja, ndërsa i dyti ka të bëjë me një lloj joshjeje për t’u njohur me veten. Evokimi i atdheut, ruajtja e rrënjëve, rifunksionalizimi i miteve dhe simboleve, si dhe evokimi i historisë a figurave të saj janë disa nga temat, që pothuajse të gjithë poetët e traditës dhe të bashkëkohësisë i shndërruan në objekt trajtimi poetik. Në kohët moderne, për t’i shpëtuar një bjerrjeje të tërësishme të gjuhës "së parë" dhe për të ruajtur identitetin e komunitetit arbëresh atje, është zhvilluar një prirje e përgjithshme për të shkruar e botuar në shqipen standarde, duke ruajtur edhe ndonjë element arbëresh, si një mundësi kjo jo vetëm për t'u afruar me tjetrin e brendshëm, por edhe për të zgjeruar kufijtë e recipientit të veprës së tyre. Fjalët kyçe: identifikim, kulturë/gjuhë shtypëse, kulturë/gjuhë e shtypur, i huaji, vetja.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2020 19:53
Last Modified: 15 Oct 2020 10:14
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/540

Actions (login required)

View Item View Item