РОДОВИОТ ИДЕНТИТЕТ ВО НАРАТИВОТ НА ИСАКУ

ДАНИЛОВСКА, МАРИНА (2020) РОДОВИОТ ИДЕНТИТЕТ ВО НАРАТИВОТ НА ИСАКУ. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 153-158. ISSN 2545-4919

[img] Text (РОДОВИОТ ИДЕНТИТЕТ ВО НАРАТИВОТ НА ИСАКУ)
34d7dfe6-bc42-45b8-b3e8-31b5b0aa1f5e_153-158.pdf - Published Version

Download (704kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Во трудот ќе се осврнеме на претставувањето на родовиот идентитет во прозното творештво на Мурат Исаку. Ќе посочиме дека културата е таа која ги наметнува разликите во однос на родот, ја создава дистинкцијата на машко/женско на која човекот се придржува. Така жената добива за неа специфични задолженија на кои молчаливо им се потчинува. Перцепцијата и вреднувањето на жената се движи во овие граници на дејствување. Во романите на Исаку ги издвојуваме традиционалните обрасци на родовата идентификација, каде ликовите, и машки и женски, функционираат во рамките на воспоставените вреднувања на родовата идентификација. Нив ги сретнуваме во улога на мајка, татко, деца, улога на семејни луѓе, кои ги почитуваат општествените правила, но се среќаваме и со ликови кои и покрај сè ги кршат истите тие правила. Клучни зборови: пол, род, жена, наратив, писател.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2020 20:00
Last Modified: 15 Oct 2020 14:13
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/542

Actions (login required)

View Item View Item