ЗА НЕКОИ ОНИМИСКИ ФРАЗЕОЛОГИЗМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

МАРОВИЌ, Михајло and НОВОТНИ, СОЊА (2020) ЗА НЕКОИ ОНИМИСКИ ФРАЗЕОЛОГИЗМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 159-165. ISSN 2545-4919

[img] Text (ЗА НЕКОИ ОНИМИСКИ ФРАЗЕОЛОГИЗМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК)
34d7dfe6-bc42-45b8-b3e8-31b5b0aa1f5e_159-165.pdf - Additional Metadata

Download (614kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Во македонскиот јазик можат да се проследат диференцијални онимски фразеологизми. Целта на овој труд е да се запознаеме со карактеристиките од фразеолошки аспект во областа на онимијата преку анализа и приказ на нивната фреквенција во македонскиот јазик. Човекот е во постојано опкружување од природата, па така среќаваме доста често фразеологизми мотивирани од имиња, својства, изгледот на растенијата и сл. Дел од онимиските фраелологизми се извадоци од дела на македонски автори, лингвисти и дијалектолози, односно од нивните собирани материјали на дијалектната македонска територија. Ние имињата на фразеологизмите во приказот ќе ги даваме во оригинална форма, односно онака како што ги среќаваме во македонскиот јазик, неговите дијалекти и неговиот фолклор. Клучни зборови: фразеологизми, лексикологија, лични имиња.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2020 20:04
Last Modified: 15 Oct 2020 14:21
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/543

Actions (login required)

View Item View Item