ЛЕКСИКОГРАФСКИ ОГЛЕДИ (ПРИКАЗ НА ИЗБРАНИ ПРЕЗИМИЊА НА МАКЕДОНЦИТЕ И НА АЛБАНЦИТЕ)

НОВОТНИ, СОЊА and МАРОВИЌ, Михајло (2020) ЛЕКСИКОГРАФСКИ ОГЛЕДИ (ПРИКАЗ НА ИЗБРАНИ ПРЕЗИМИЊА НА МАКЕДОНЦИТЕ И НА АЛБАНЦИТЕ). ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 166-175. ISSN 2545-4919

[img] Text (ЛЕКСИКОГРАФСКИ ОГЛЕДИ (ПРИКАЗ НА ИЗБРАНИ ПРЕЗИМИЊА НА МАКЕДОНЦИТЕ И НА АЛБАНЦИТЕ))
34d7dfe6-bc42-45b8-b3e8-31b5b0aa1f5e_166-175.pdf

Download (634kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Во трудот којшто е предмет на работа е опфатен материјалот којшто ги проучува лексикологијата, лексикографијата, лингвистиката и ономастиката, со осврт на речниците на презимињата кај Македонците и кај Албанците. Преку методот на есцерпција, синтеза и систематизација ќе дадеме приказ на избрани презимиња кај Албанците и нивниот зборообразувачки состав и на избрани презимиња кај Македонците и нивната фреквенција. Целта на рефератот е да се приближи културолошко-лексикографскиот елемент во етнолингвистички рамки преку приказот на презимињата кај Македонците и Албанците, согледани од аспект на суфиксацијата, префиксацијата и етимолошкиот пристап кај истите. Со ваквата анализа ќе согледаме дали постојат сличности или диференцијални особености во презимињата на двата етноси. Клучни зборови: лексикографија, ономастика, презиме, речник, Македонци, Албанци.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2020 21:07
Last Modified: 15 Oct 2020 14:23
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/544

Actions (login required)

View Item View Item