MODELE TË CITATSHMËRISË NË LETËRSINË SHQIPTARE PËR FËMIJË

Rushidi-Rexhepi, Jehona (2020) MODELE TË CITATSHMËRISË NË LETËRSINË SHQIPTARE PËR FËMIJË. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 197-201. ISSN 2545-4919

[img] Text (MODELE TË CITATSHMËRISË NË LETËRSINË SHQIPTARE PËR FËMIJË)
34d7dfe6-bc42-45b8-b3e8-31b5b0aa1f5e_185-189.pdf - Published Version

Download (407kB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Teoria e citatshmërisë domosdo paraqitet si e nevojshme në rastet kur tekstin letrar e shqyrtojmë nga sasia dhe mënyra e kontaminimit të tij. Nëse nisemi nga teoritë postmoderne, të cilat tekstin letrar e shohin si tekst që është vazhdim i një teksti, rishkrim apo kryqëzim sipërfaqesh tekstuale, letërsia shqiptare për fëmijë shihet si shembull i mirë për të shërbyer në ilustrimin e teknikave dhe modeleve të citatshmërisë. Punimi, përpara se të ndalet në ilustrimin e modeleve të citatshmërisë në letërsinë për fëmijë, do të shtrojë klasifikimet dhe modelet që i ofron vetë teoria. Konkretisht, do të sqarohen citatet intrasemiotike, intersemiotike, citatet e rrejshme, citatet e plota, të pjesëhme, etj. Përzgjedhja e shembujve do të merret nga letërsia bashkëkohore për fëmijë, por gjithashtu edhe nga faza të mëhershme duke pasur parasysh të përzgjidhen si shembuj ato krijime letrare që më së shumti qarkullojnë në tekstet shkollore për fëmijë të grupmoshave të ndryshme. Në këtë mënyrë, përmes shembujve do të mundësohet konkretizimi i klasifikimeve teorike të llojeve të citateve në letërsi. Punimi përbëhet kryesisht nga dy pjesë, ajo teorike dhe aplikative, ndërsa natyra e punimit është e tillë që do të shfrytëzojë njohuri nga teoria e intertekstualitetit, teoria e citatshmërisë dhe hermeneutika. Fjalë kyçe: Teoria e citatshmërisë, klasifikime, modele citatesh, letërsi për fëmijë.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2020 21:12
Last Modified: 16 Oct 2020 06:43
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/546

Actions (login required)

View Item View Item