VEÇORITË FONETIKO-MORFOLOGJIKE NË TË FOLMEN E MIRATOCIT TË PRESHEVËS

Agushi, Sadat (2020) VEÇORITË FONETIKO-MORFOLOGJIKE NË TË FOLMEN E MIRATOCIT TË PRESHEVËS. ALBANOLOGJIA, 7 (13-14). pp. 233-243. ISSN 2545-4919

[img] Text (VEÇORITË FONETIKO-MORFOLOGJIKE NË TË FOLMEN E MIRATOCIT TË PRESHEVËS)
34d7dfe6-bc42-45b8-b3e8-31b5b0aa1f5e_233-243.pdf - Published Version

Download (1MB)
Official URL: https://sites.google.com/unite.edu.mk/albanologjia...

Abstract

Të folmet e shqipes janë të pasura me dukuri fonetike, morfologjike, sintaksore e leksikore dhe këto më shumë janë të shfaqura në dialektin gegë, gjegjësisht në variantet e tij. Folësit e këtij varianti të shqipes, në aspektin historik, kanë sjellë ndryshime gjatë shqiptimit sidomos në sistemin tingullor. Në këtë punim do të trajtojmë veçoritë fonetike dhe morfologjike në të folmen e Miratocit. Ky vendbanim shtrihet në jug të Preshevës dhe gjeografikisht ka afërsi me katundet Llojan, Vaksincë, Orizare. E kemi përzgjedhur atë si objekt studimi dialektor për disa arsye: Katundi ka një histori vendbanimi; Shquhet për veçantitë e një të folmeje gege me disa specifika që nuk hasen në katundet e tjera të Preshevës; Ka hundorësinë; Ka përngjasime me të folmet e disa fshatrave të Kumanovës, gjegjësisht të Likovës. Hulumtimi është bazuar kryesisht në përshkrimin fonetik dhe janë incizuar disa informatorë, që na kanë ndihmuar mjaftueshëm për t’i nxjerrë karakteristikat e kërkuara. Fjalët kyçe: pozita gjeografike, sistemi fonetik, sistemi morfologjik.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Humanities
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 09 Oct 2020 21:29
Last Modified: 16 Oct 2020 07:05
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/552

Actions (login required)

View Item View Item