ИНТЕРНЕТОТ И НАСТАВАТА ПО ЈАЗИК

СПАСОВСКА, Марина (2020) ИНТЕРНЕТОТ И НАСТАВАТА ПО ЈАЗИК. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 71-76. ISSN 2671-3012

[img] Text (ИНТЕРНЕТОТ И НАСТАВАТА ПО ЈАЗИК)
10 faqe 71-76.pdf - Published Version

Download (882kB)

Abstract

Во денешно време, употребата на ИКТ во образовниот систем е од особено значење. На тој начин, традиционалната настава се заменува со современа, а тоа значи дека покрај таблата, како основно нагледно средство, се употребуваат низа други помагала кои ја олеснуваат наставата и ја прават покреативна и поинтересна. Секако дека современото образование е незамисливо без компјутер и без интернет. Со помош на интернетот можат ефикасно да се усвојуваат нови, актуелни и оперативни знаења, а се придонесува и кон осовременување и подигање на квалитетот на наставата. Квалитетен наставник е оној наставник кој вешто управува со темпото на учење и поучување на учениците, оној кој умее да ја направи наставата интересна, кој активно ги вклучува учениците во процесот на учење, ги мотивира да одговорат на очекувањата кои им ги поставил и развива интерес кон предметот што го предава.Тој наставник умее со рационално и правилно користење на ИКТ да ја направи наставата посодржајна, посовремена, покреативна и поинтересна. Nowadays, the use of ICT in the education system is of particular importance. In this way, traditional teaching is replaced with modern teaching, which means that besides the school board as a primary teaching tool, a number of other aids are used to make teaching easier and more creative and interesting. Of course, modern education is unthinkable without a computer and no internet. With the help of the Internet, new, current and operational knowledge can be effectively adopted, and it also contributes to modernizing and enhancing the quality of teaching. A quality teacher is one who skillfully manages the pace of student learning and teaching, one who is able to make teaching interesting, which actively involves students in the learning process, motivates them to respond to the expectations they set and develops interest in the subject he teaches. That teacher can rationally use ICT to make teaching more meaningful, contemporary, more creative and more interesting. That is why in our paper we decided to show how using online tools can make language learning more interesting and better.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: интернет, наставник, јазик, образовен систем, квалитетна настава, internet, teacher, language, education system, quality teaching.
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Social Sciences
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 29 Oct 2020 13:51
Last Modified: 29 Oct 2020 13:51
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/572

Actions (login required)

View Item View Item