A COMPARISON OF KAFKA’S THE TRIAL AND CAMUS’ THE STRANGER

SALIU, Dëfrim and AJDINI-MURTEZI, Shejnaze (2020) A COMPARISON OF KAFKA’S THE TRIAL AND CAMUS’ THE STRANGER. FILOLOGJIA, 8 (13-14). pp. 91-97. ISSN 2671-3012

[img] Text (A COMPARISON OF KAFKA’S THE TRIAL AND CAMUS’ THE STRANGER)
13 faqe 91-97.pdf - Published Version

Download (624kB)

Abstract

This paper will deal with the comparison of the two most important 20th-century world literature novels. The theme of Kafka’s novel has its source in the sharp contrast between the protagonists and the reality surrounding which Kafka’s characters are incapable of accepting. His novels and novels are dominated by the misunderstanding, the nightmare, the illusion, the anguish of God’s silence. Kafka accuses in his works the inhuman bureaucratic social system and criticizes the justice system. The protagonist in the novel The Trial is a victim of the system and at the same time guilty as an integral part of the bureaucratic apparatus. The process against it is a perfect organization of actions and people, who arrest innocent people, fabricate meaningless processes. On the other hand Albert Camu inextricably links his personal life, with the collective vicissitudes, in the name of man, of his absurd life on earth in search of truth and happiness. Camus’ work begins with the existential problems of the absurd: he asserts that man is alone, surrounded by a state of eternal wretchedness: poverty, pain, injustice, violence create an unjustified wilderness around him. To avoid despair one must accept this situation with sobriety and must consciously struggle to affirm oneself and the „relentless greatness of life“. Në këtë punim do të trajtohet krahasimi i dy romaneve më të rëndësishme të letërsisë botërore të shekullit XX. Tema e romanit të Kafkës e ka burimin në kontrastin e thellë mes protagonistëve dhe realitetit që i rrethon, të cilin personazhet e Kafkës janë të paaftë ta pranojnë. Në novelat dhe romanet e tij mbizotëron moskuptimi, makthi, halucinacioni, ankthi i heshtjes së Zotit. Kafka akuzon në veprat e tij sistemin shoqëror burokratik antinjerëzor dhe kritikon sistemin e drejtësisë. Protagonisti i tij në romanin Procesi është viktimë e sistemit dhe njëkohësisht fajtor si pjesë përbërëse e aparatit burokratik. Procesi kundër tij është një organizim i përsosur veprimesh e njerëzish që arrestojnë njerëz të pafajshëm, sajojnë procese të pakuptimta. Ndërsa në anën tjetër Albert Kamy lidh në mënyrë të pazgjidhshme jetën e tij personale, me peripecitë kolektive, në emër të njeriut, të jetës së tij absurde në tokë në kërkim të së vërtetës dhe të lumturisë. Vepra e Kamy-së nis me problematikat ekzistenciale të absurdit: ai pohon se njeriu është i vetëm, i rrethuar nga një gjendje shtetrrethimi të përjetshëm: varfëria, dhimbja, padrejtësia, dhuna krijojnë përreth tij një shkretëtirë të pajustifikuar. Për të shmangur dëshpërimin njeriu duhet të pranojë me kthjelltësi këtë situatë dhe me vetëdije të plotë duhet të luftojë për të afirmuar vetveten dhe “madhështinë e pamëshirshme të jetës”.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Roman, Kafka, Camu, The Trial, The Stranger, Roman, Kafka, Kamy, Procesi, I huaji.
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
P Language and Literature > PG Slavic, Baltic, Albanian languages and literature
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Social Sciences
Depositing User: Unnamed user with email zshi@unite.edu.mk
Date Deposited: 29 Oct 2020 14:18
Last Modified: 29 Oct 2020 14:18
URI: http://eprints.unite.edu.mk/id/eprint/575

Actions (login required)

View Item View Item